Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 430389

Komentar diskusije o nazivu jezika (odgovor Leopoldu Auburgeru i Vinku Grubišiću)


Kordić, Snježana
Komentar diskusije o nazivu jezika (odgovor Leopoldu Auburgeru i Vinku Grubišiću) // Republika : mjesečnik za književnost, umjetnost i društvo, 58 (2002), 3-4; 237-253 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Komentar diskusije o nazivu jezika (odgovor Leopoldu Auburgeru i Vinku Grubišiću)
(Commentary on the discussion of language name (response to Leopold Auburger and Vinko Grubišić))

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Republika : mjesečnik za književnost, umjetnost i društvo (0350-1337) 58 (2002), 3-4; 237-253

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; standardni jezik; policentrični jezik; nacionalne varijante; dijalekt; službeni jezik; međusobna razumljivost; ime jezika; purizam; unitarizam; povijest; hrvatski; srpski; bosanski; bošnjački; crnogorski; njemački; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; standard language; polycentric language; national varieties; dialect; official language; mutual intelligibility; language name; purism; linguistic unitarism; history; Croatian; Serbian; Bosnian; Bosniakian; Montenegrin; German; Serbo-Croatian)

Sažetak
U ovome članku pruža se kritička analiza tekstova koje su objavili Leopold Auburger i Vinko Grubišić. Govori se o policentričnom jeziku, daje se njegova definicija i navodi se kao primjer njemački jezik sa svojim nacionalnim varijantama. Pokazuje se da su varijante standardne i da ih nije moguće poistovjetiti s pojmom "dijalekt". Upućivanjem na izmjenu ustava u Bosni i Hercegovini ilustrira se kako političke odluke i zakonske odredbe ne mogu imati odlučujuću ulogu za lingvistiku. Tematizira se uzajamna razumljivost kao lingvistički kriterij, govori se o nazivu jezika, o neznanstvenosti inzistiranja na jezičnoj čistoći, i o kontroverznosti tvrdnje o jezičnom unitarizmu. Govori se i o neznanstvenom pristupu povijesti kada se današnje nacionalne oznake prenose u davna stoljeća kao da su već onda postojale današnje nacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik