Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 430252

Demagogija umjesto znanosti (odgovor Daliboru Brozoviću)


Kordić, Snježana
Demagogija umjesto znanosti (odgovor Daliboru Brozoviću) // Književna republika, 1 (2003), 7-8; 176-202 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Demagogija umjesto znanosti (odgovor Daliboru Brozoviću)
(Demagogy instead of science (response to Dalibor Brozović))

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika (1334-1057) 1 (2003), 7-8; 176-202

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; standardni jezik; dijasistem; naziv jezika; jezične varijante; policentrični jezik; pluricentrični jezik; Ausbau-jezik; jezična ravnopravnost; preskriptivnost; ljudska prava; međusobna razumljivost; njemački jezik; engleski; hrvatski; srpski; bošnjački; crnogorski; srpskohrvatski
(Sociolinguistics; language policy; standard language; diasystem; name of language; language varieties; polycentric language; pluricentric language; Ausbau language; linguistic equality; prescriptivism; human rights; mutual intelligibility; German; English; Croatian; Serbian; Bosniakian; Montenegrin; Serbo-Croatian)

Sažetak
Povodom jednog teksta koji je objavio Dalibor Brozović, u ovome članku se pokazuje neprikladnost naziva "srednjojužnoslavenski" i "standardni novoštokavski" koje taj autor nudi u novije vrijeme. Na osnovi paralela s njemačkim i engleskim jezikom izvodi se zaključak da hrvatska, srpska, bosanska i crnogorska jezična situacija predstavlja tipičan primjer policentričnog standardnog jezika s nekoliko nacionalnih varijanata, i da je oznaka "srpskohrvatski jezik" lingvistički utemeljena. Te spoznaje, doduše, nisu nove: hrvatski jezikoslovci zastupali su ih već 1960-ih godina, kako se vidi iz članaka koje je u ono vrijeme objavio npr. Dalibor Brozović, a koji se citiraju ovdje u članku. Navode se i citati istog autora koji poriču tezu o jezičnom unitarizmu. U članku se govori i o današnjem preskriptivizmu kroatista, te o lektorskim zahvatima u jezik koji imaju razmjere jezične cenzure.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik