Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 430101

Pomračenje uma: Mirko Peti, "Oblici nebrojivosti u hrvatskom jeziku"


Kordić, Snježana
Pomračenje uma: Mirko Peti, "Oblici nebrojivosti u hrvatskom jeziku" // Književna republika, 3 (2005), 1-2; 240-250 (podatak o recenziji nije dostupan, recenzijski članak (review article), znanstveni)


Naslov
Pomračenje uma: Mirko Peti, "Oblici nebrojivosti u hrvatskom jeziku"
(Eclipse of the brain: Mirko Peti, "Oblici nebrojivosti u hrvatskom jeziku")

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika (1334-1057) 3 (2005), 1-2; 240-250

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, recenzijski članak (review article), znanstveni

Ključne riječi
Brojive imenice; nebrojive imenice; plural; množina; singular; jednina; bezlično; subjekt; broj; gramatika; sintaksa; hrvatski jezik; srpskohrvatski jezik
(Countable nouns; uncountable nouns; plural; singular; impersonal; subject; number; grammar; syntax; Croatian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Uvid u knjigu "Oblici nebrojivosti u hrvatskom jeziku" pokazuje da njen autor ne vlada osnovnim lingvističkim pojmovima: iako piše knjigu o brojivosti i nebrojivosti, nije mu poznato koje imenice su brojive, a koje nebrojive, npr. "deset riba" proglašava nebrojivima, premda se tih deset riba očito može brojati, a "mjesečinu" proglašava brojivom premda se "mjesečina" ne može brojati. Nebrojivima proglašava i "dječake", "studente", "stolove", "kuće", "crkve" itd., iako su sasvim očito brojivi. Autor ne zna svojstva padeža, ne zna da lične zamjenice izražavaju lice, ne zna da "vlak" ne označava osobu itd. Tvrdi da su bezlične rečenice "Ja sam učitelj, Ti si učitelj", premda je očito da izražavaju lice. Tvrdi da množina "masline" ne označava množinu, nego "jedinstven cjelovit pojam koji je jedini". Mnoštvo takvih i sličnih tvrdnji nalazi se u tom doktoratu, čiji autor je u suprotnosti s čitavom lingvistikom u svijetu pa čak i s radovima u domaćoj sredini, ali on od početka do kraja knjige tvrdi da je sva lingvistika stoljećima u zabludi, i da tek s njim započinje istinsko bavljenje gramatikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik