Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 430086

Kroatistika i nacionalizam (odgovor Ivi Pranjkoviću)


Kordić, Snježana
Kroatistika i nacionalizam (odgovor Ivi Pranjkoviću) // Književna republika, 3 (2005), 9-12; 211-238 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Kroatistika i nacionalizam (odgovor Ivi Pranjkoviću)
(Croatistics and nationalism (response to Ivo Pranjković))

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika (1334-1057) 3 (2005), 9-12; 211-238

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; standardni jezik; purizam; preskriptivizam; nacionalizam; nacizam; povijest; jezični unitarizam; jezične varijante; jezični varijeteti; prestiž; jezična ravnopravnost; policentrični jezik; Jugoslavija; Novosadski dogovor; Ljudevit Jonke; mitovi; pravljenje nacije; identitet; masovni mediji; sport; religija; školstvo; odgovornost znanstvenika; njemački jezik; hrvatski jezik; srpskohrvatski jezik
(Sociolinguistics; language policy; standard language; purism; prescriptivism; nationalism; nazism; history; linguistic unitarism; language varieties; prestige; linguistic equality; polycentric language; Yugoslavia; The Novi Sad Agreement; Ljudevit Jonke; myths; nation-building; identity; mass media; sport; religion; education; responsibility of scientists; German; Croatian; Serbo-Croatian)

Sažetak
U ovom članku se kritički analizira jedan tekst kojemu je autor Ivo Pranjković. Ukazuje se na neopravdanost preskriptivnog i purističkog pristupa jezika. Na osnovi uvida u brojne radove iz svjetske lingvistike pokazuje se da purizam i preskriptivnost nemaju potpore u znanosti o jeziku, te da je lingvistika kao i svaka druga znanost deskriptivna a ne preskriptivna. Navode se dokazi za direktnu povezanost purizma i nacionalizma, opisuje se uloga purizma u doba nacističke Njemačke i kako profesori služe nacionalističkoj ideologiji propagiranjem purizma. U članku se, nadalje, pokazuje da tema jezičnog unitarizma u Jugoslaviji izgleda sasvim drukčije osobi upoznatoj s nekim temeljnim sociolingvističkim činiocima kakav je npr. prestiž. Analizira se nacionalistička ideologija, udio mitova u njoj i osnovna svojstva tih mitova. Govori se o potrebi nacionalizma za neprijateljem, o velikoj ulozi medija pri širenju nacionalizma i o utjecaju sportskih takmičenja na jačanje nacionalizma. Govori se i o usađivanju nacionalističkih predrasuda pomoću škola, u nastavi povijesti, jezika i književnosti. Opisuju se zajednička svojstva nacionalizma i religije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik