Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429984

Potrebe hrvatske obitelji za kvalitetnim izvanobiteljskim predškolskim programima


Maleš, Dubravka; Milanović, Mirjana; Sekulić-Majurec, Ana
Potrebe hrvatske obitelji za kvalitetnim izvanobiteljskim predškolskim programima // Kvaliteta u odgoju i obrazovanju / Rosić, Vladimir (ur.).
Rijeka: Pedagoški fakultet u Rijeci, Odsjek za pedagogiju, 1998. str. 316-325 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 429984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Potrebe hrvatske obitelji za kvalitetnim izvanobiteljskim predškolskim programima
(Croatian Family Requirements for Qualitative Programs Outside the Household)

Autori
Maleš, Dubravka ; Milanović, Mirjana ; Sekulić-Majurec, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kvaliteta u odgoju i obrazovanju / Rosić, Vladimir - Rijeka : Pedagoški fakultet u Rijeci, Odsjek za pedagogiju, 1998, 316-325

ISBN
953-6104-18-0

Skup
Kvaliteta u odgoju i obrazovanju

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 19-20.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
obitelj; predškolski programi; izvanobiteljski odgoj
(family; pre-school programs; education outside family)

Sažetak
U radu je prikazan dio istraživanja kojim su se ispitivale potrebe hrvatske obitelji s djecom predškolske dobi glede različitih vrsta i sadržaja programa izvanobiteljskog predškolskog odgoja. Istraživanje je provedeno tijekom 1997. godine pomoću anketnog upitnika na reprezentativnom uzorku od 1471 obitelji iz Grada Zagreba i 14 županija. Dobiveni rezultati ukazuju na roditeljske želje glede uključivanja njihove djece u programe redovitih dječjih vrtića, dječjih vrtića obogaćenih posebnim programima, u kraće predškolske programe i program pripreme za polazak u osnovnu školu. Iz rezultata je vidljivo da najveći broj roditelja želi svoje dijete uključiti u redoviti dječji vrtić (58, 8%), a iskazana je i želja za uključivanjem djeteta u dječje vrtiće obogaćene dodatnim programima. Od kraćih programa roditeljima su najzanimljivije igraonice kao cjelovit program, zatim programi učenja stranih jezika, pa sportski, glazbeni i plesni programi. Neočekivano malo zanimanja su roditelji pokazali za program pripreme za školu što se može tumačiti njihovom nedovoljnom obaviještenošću o postojanju i važnosti ovoga programa za cjelokupni djetetov razvoj. Pri odabiru institucije za koju smtraju da bi bila najpogodnija za organiziranje različitih programa za predškolsko dijete, najveći se broj obitelji opredijelio za dječje vrtiće, ali ih je veći dio iskazao i pozitivan stav prema školi, dječjim knjižnicama i crkvi kao poželjnim i mogućim organizatorima različitih predškolskih programa što otvara mogućnost različitih pristupa organiziranju i provedbi programa izvanobiteljskog predškolskog odgoja. Mišljenja smo da bi se potrebe i želje roditelja tebale uvažavati od strane svih institucija koje sudjeluju u predlaganju i stvaranju mreže predškolskih programa što bi doprinijelo većem obuhvatu djece i većoj demokratičnosti odgojno-obrazovnog sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Maleš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maleš, Dubravka; Milanović, Mirjana; Sekulić-Majurec, Ana
Potrebe hrvatske obitelji za kvalitetnim izvanobiteljskim predškolskim programima // Kvaliteta u odgoju i obrazovanju / Rosić, Vladimir (ur.).
Rijeka: Pedagoški fakultet u Rijeci, Odsjek za pedagogiju, 1998. str. 316-325 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Maleš, D., Milanović, M. & Sekulić-Majurec, A. (1998) Potrebe hrvatske obitelji za kvalitetnim izvanobiteljskim predškolskim programima. U: Rosić, V. (ur.)Kvaliteta u odgoju i obrazovanju.
@article{article, editor = {Rosi\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {316-325}, keywords = {obitelj, pred\v{s}kolski programi, izvanobiteljski odgoj}, isbn = {953-6104-18-0}, title = {Potrebe hrvatske obitelji za kvalitetnim izvanobiteljskim pred\v{s}kolskim programima}, keyword = {obitelj, pred\v{s}kolski programi, izvanobiteljski odgoj}, publisher = {Pedago\v{s}ki fakultet u Rijeci, Odsjek za pedagogiju}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Rosi\'{c}, V.}, year = {1998}, pages = {316-325}, keywords = {family, pre-school programs, education outside family}, isbn = {953-6104-18-0}, title = {Croatian Family Requirements for Qualitative Programs Outside the Household}, keyword = {family, pre-school programs, education outside family}, publisher = {Pedago\v{s}ki fakultet u Rijeci, Odsjek za pedagogiju}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font