Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429850

Liječenje melanoma


Pašić, Aida; Lipozenčić, Jasna
Liječenje melanoma // Dermatološka onkologija / Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2009. str. 137-143


Naslov
Liječenje melanoma
(Melanoma treatment)

Autori
Pašić, Aida ; Lipozenčić, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Dermatološka onkologija

Urednik/ci
Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2009

Raspon stranica
137-143

ISBN
978-953-176-448-3

Ključne riječi
melanom; liječenje, radioterapija, kirurško liječenje, kemoterapija, imunoterapija, praćenje
(melanoma; treatment, radiotherapy, surgical treatment, chemotherapy, immunotherapy, follow-up)

Sažetak
Osnovno liječenje primarnoga melanoma je kirurško. Kirurškim postupkom uklanja se tumor i rub zdrave kože i potkožnog tkiva. Uklanjanjem tumora želi se postići uklanjanje svih melanomskih stanica na primarnoj lokalizaciji tumora kako bi se postigla trajna kontrola bolesti. Suvremena doktrina kirurškog liječenja primarnog melanoma usmjerena je produljenju života bolesnika, dobrom lokalnom nadzoru bolesti, prihvatljivom estetskom i funkcijskom rezultatu liječenja i poboljšanju kvalitete življenja bolesnika. Kirurška je terapija najučinkovitija u liječenju metastaza u limfnim čvorovima bolesnika s melanomom u usporedbi s kemoterapijom i radioterapijom koje su manje učinkovite. Uvođenje tehnika intraoperacijskog limfatičkog označavanja i biopsije sentinel limfnoga čvora najveći je napredak u utvrđivanju stadija bolesti i liječenju melanoma. Biopsija sentinel limfnog čvora (čvor čuvar) važan je čimbenik pri donošenju odluke o vrsti kirurškog postupka u bolesnika s nepalpabilnim limfnim čvorovima. U trećine bolesnika s melanomom razvijaju se udaljene metastaze. U 60% bolesnika metastaze su lokalizirane na jednom organu. U liječenju malignih tumora radioterapija se može primijeniti kao samostalna metoda ili u kombinaciji s drugim metodama liječenja (kirurška terapija, kemoterapija, modifikatori biološkog odgovora). Na temelju dosadašnjih spoznaja nema dokaza da se palijacijskom sistemskom terapijom znatno produljuje preživljenje bolesnika. Pojedinim kombinacijama lijekova može se postići terapijski odgovor, ali većinom kratkog trajanja. Melanom je tumor u kojega imunoterapija ima potencijalnu ulogu. U tu svrhu upotrebljavaju se različiti agensi koji primjerice mogu modulirati imunsku reaktivnost bolesnika: BCG, interferon- , interleukin-2). Također se pokušava primjena cjepiva (Canvaxin). Rezultati imunoterapije u klničkoj praksi dosta su skromni. No, napredak u imunoterapiji melanoma i drugih malignih tumora treba tek očekivati. U postavljanju dijagnoze, stupnjevanju bolesti, kao i u praćenju bolesnika s melanomom od neprocjenjive važnosti je timski pristup koji podrazumijeva sudjelovanje dermatologa, kirurga, patologa, onkologa, radioterapeuta i liječnika obiteljske medicine. Prognoza bolesti ovisi o stadiju bolesti u kojemu je postavljena dijagnoza i provedena terapija. Rana dijagnoza i pravilno liječenje od neprocjenjive su važnosti za dužinu života i kvalitetu življenja bolesnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
214-2180056-0052 - Primarni kožni limfomi u Hrvatskoj (Romana Čeović, )
218-0000000-3657 - Maligni epidermalni kožni tumori u Hrvatskoj (Jasna Lipozenčić, )

Ustanove
Akademija medicinskih znanosti

Profili:

Avatar Url Aida Pašić (autor)

Avatar Url Jasna Lipozenčić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pašić, Aida; Lipozenčić, Jasna
Liječenje melanoma // Dermatološka onkologija / Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2009. str. 137-143
Pašić, A. & Lipozenčić, J. (2009) Liječenje melanoma. U: Lipozenčić, J. & Pašić, A. (ur.) Dermatološka onkologija. Zagreb, Medicinska naklada, str. 137-143.
@inbook{inbook, year = {2009}, pages = {137-143}, keywords = {melanoma, treatment, radiotherapy, surgical treatment, chemotherapy, immunotherapy, follow-up}, isbn = {978-953-176-448-3}, title = {Melanoma treatment}, keyword = {melanoma, treatment, radiotherapy, surgical treatment, chemotherapy, immunotherapy, follow-up}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }