Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429834

Epidemiologija kožnih tumora u svijetu i u nas


Strnad, Marija; Lipozenčić, Jasna
Epidemiologija kožnih tumora u svijetu i u nas // Dermatološka onkologija / Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2009. str. 5-9


Naslov
Epidemiologija kožnih tumora u svijetu i u nas
(Epidemiology of skin tumors in the world and in Croatia)

Autori
Strnad, Marija ; Lipozenčić, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Dermatološka onkologija

Urednik/ci
Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida

Izdavač
Medicinska naklada

Grad
Zagreb

Godina
2009

Raspon stranica
5-9

ISBN
978-953-176-448-3

Ključne riječi
epidemiologija kožnih tumora, incidencija, mortalitet, prevencija
(Epidemiology of skin tumors, incidencem mortality, prevnetion)

Sažetak
Karcinomi kože su danas najčešće vrste karcinoma u bijeloj populaciji većine zemalja svijeta, njihova incidencija je u neprestanom porastu, dok se mortalitet stabilizira a u nekim zemljama čak i pada. Porast stopa incidencije ne-melanomskih karcinoma (NMSC) uzrokovan je vjerojatno kombiniranim djelovanjem više rizičnih čimbenika: povećane izloženosti suncu ili UV zrakama općenito, sve dužem boravku izvan kuće na otvorenom, promjenama u stilu odijevanja koje otkriva veći dio tijela, dužem trajanju života (a znamo da pojavnost raka kože raste s dobi), sve tanjem ozonskom omotaču, genetskoj podlozi i u nekim slučajevima imunosupresiji. S bazocelularnim karcinomom kože (BCC) povezuje se intenzivna izloženost UV zrakama u ranom djetinjstvu i adolescentnoj dobi, dok se za etiologiju planocelularnog karcinoma (SCC) okrivljuje kronična izloženost UV zrakama u prvim desetljećima života. Ipak treba spomenuti da je maligni melanom kože (MM) u najvećem porastu. Učestalost pojavljivanja povezana je s bojom kože, a ovisi i o zemljopisnoj zoni. Najviša je incidencija zabilježena u Queenslandu, Australija (dobno-standardizirane stope iznose 56 /100 000 za muškarce i 43/100 000 za žene). Stope mortaliteta pokazuju stabilizaciju u SAD-u, Australiji i nekim zemljama Europe. Debljina tumora najznačajniji je prognostički faktor. Posljednjih dva desetljeća prisutan je pozitivni uzlazni trend sve veće učestalosti tanjih vrsta melanoma. Epidemiološke studije potvrdile su hipotezu da je većina MM bar jednim dijelom povezana s ekscesivnim izlaganjem suncu. Za razliku od SCC, izgleda da rizik za MM nije povezan s kumulativnim efektima nego s intermitentnom izloženosti suncu. U tom pravcu moraju se provoditi preventivni programi i aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
214-2180056-0052 - Primarni kožni limfomi u Hrvatskoj (Romana Čeović, )
218-0000000-3657 - Maligni epidermalni kožni tumori u Hrvatskoj (Jasna Lipozenčić, )

Ustanove
Akademija medicinskih znanosti

Citiraj ovu publikaciju

Strnad, Marija; Lipozenčić, Jasna
Epidemiologija kožnih tumora u svijetu i u nas // Dermatološka onkologija / Lipozenčić, Jasna ; Pašić, Aida (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2009. str. 5-9
Strnad, M. & Lipozenčić, J. (2009) Epidemiologija kožnih tumora u svijetu i u nas. U: Lipozenčić, J. & Pašić, A. (ur.) Dermatološka onkologija. Zagreb, Medicinska naklada, str. 5-9.
@inbook{inbook, year = {2009}, pages = {5-9}, keywords = {Epidemiology of skin tumors, incidencem mortality, prevnetion}, isbn = {978-953-176-448-3}, title = {Epidemiology of skin tumors in the world and in Croatia}, keyword = {Epidemiology of skin tumors, incidencem mortality, prevnetion}, publisher = {Medicinska naklada}, publisherplace = {Zagreb} }