Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429741

Balkanac iz Osla: Svein Monnesland (ur.), "Jezik u Bosni i Hercegovini"


Kordić, Snježana
Balkanac iz Osla: Svein Monnesland (ur.), "Jezik u Bosni i Hercegovini" // Književna republika, 4 (2006), 9-10; 228-236 (podatak o recenziji nije dostupan, recenzijski članak (review article), znanstveni)


Naslov
Balkanac iz Osla: Svein Monnesland (ur.), "Jezik u Bosni i Hercegovini"
(A Balkanian from Oslo: Svein Monnesland (ed.), "Jezik u Bosni i Hercegovini")

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika (1334-1057) 4 (2006), 9-10; 228-236

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, recenzijski članak (review article), znanstveni

Ključne riječi
Standardni jezik; nacija; policentričan jezik; pluricentričan jezik; nacionalne varijante; preskriptivizam; nacionalizam; bosanski jezik; hrvatski jezik; srpskohrvatski jezik
(Standard language; nation; polycentric language; pluricentric language; national varieties; prescriptivism; nationalism; Bosnian; Croatian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Uzimajući za povod poglavlje iz zbornika "Jezik u Bosni i Hercegovini" koje je napisao urednik Svein Monnesland, pokazuje se neispravnost niza tvrdnji u tom poglavlju, npr. tvrdnje da postojanje nacije automatski znači i postojanje zasebnog jezika, ili tvrdnje da kod jezika i njegovog imenovanja nije bitna količina razlika ni međusobna razumljivost ni lingvistička srodnost. Utvrđuje se neupućenost autora u sociolingvističku teoriju o policentričnim jezicima i u nepodudaranje jezika s kulturom i religijom. Također se ukazuje na autorovo nedovoljno poznavanje jezične situacije u Njemačkoj, Švicarskoj, Kanadi i u raznim drugim državama. Usput se ispravljaju pogrešni navodi o jezičnom unitarizmu u bivšoj Jugoslaviji do 1990. godine, a i krive tvrdnje o današnjoj jezičnoj praksi u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik