Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429738

Diktatom protiv argumenata: Dalibor Brozović, "Prvo lice jednine"


Kordić, Snježana
Diktatom protiv argumenata: Dalibor Brozović, "Prvo lice jednine" // Književna republika, 5 (2007), 1-2; 184-195 (podatak o recenziji nije dostupan, recenzijski članak (review article), znanstveni)


Naslov
Diktatom protiv argumenata: Dalibor Brozović, "Prvo lice jednine"
(Order as device against arguments: Dalibor Brozović, "Prvo lice jednine")

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika (1334-1057) 5 (2007), 1-2; 184-195

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, recenzijski članak (review article), znanstveni

Ključne riječi
Sociolingvistika; jezična politika; pravopis; preskriptivnost; purizam; standardni jezik; unitarizam; međusobna razumljivost; štokavski; dijalekt; njemački jezik; hrvatski jezik; srpskohrvatski jezik
(Sociolinguistics; language policy; orthography; prescriptivism; purism; standard language; unitarism; mutual intelligibility; Štokavian; dialect; German; Croatian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Analiza knjige "Prvo lice jednine" pokazuje da se u toj knjizi odstupilo od osnovnog pravila znanstvenog pisanja, a to je da se navode dokazi za tvrdnje. Uskrativši čitatelju mogućnost da čuje dokaze ili protudokaze, očekuje se od njega da tvrdnjama vjeruje. Jedna od glavnih tema u knjizi je pravopis. Koristeći emocionalno nabijeni diskurs, autor zahtijeva povinjavanje društva izmjenama koje Pravopis Babić-Finka-Moguš donosi u svakom novom izdanju. Kritički uvid u "Prvo lice jednine" razotkriva niz kontradikcija u tvrdnjama Dalibora Brozovića kako o pravopisu tako i o standardnom jeziku, a ukazuje i na netočne Brozovićeve izjave o jezičnoj situaciji u Njemačkoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik