PRIPRAVA JOGURTA OBOGAĆENOG PROTEINIMA SURUTKE (CROSBI ID 474219)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
DIKANOVIĆ-LUČAN, Željka ; PALIĆ, Angelina
hrvatski
PRIPRAVA JOGURTA OBOGAĆENOG PROTEINIMA SURUTKE
Jogurt je fermentirani mliječni napitak visoke hranjive vrijednosti koja se može povećati dodatkom koncentrata proteina surutke u mlijeku pri čemu se poboljšava konzistencija jogurta, smanjuje mogućnost izdvajanja surutke, a proširuje se i ponuda fermentiranih mliječnih napitaka. U okviru rada istraživani su novi proizvodi jogurta oplemenjeni s 2; 2.5; 3; 5; 10; 15 i 20 -posto proteina surutke (KPS_80). Ovako pripremljenim uzorcima određeni su fizikalno-kemijski parametri: pH i rH vrijednosti, provodnost, titracijska kiselost, količina otopljenog kisika, proteini i suha tvar. Tijekom fermentacije praćene su promjene pH i rH vrijednosti, provodnosti i količine otopljenog kisika. U gotovim proizvodima nakon skladištenja kroz 24 sata pri 4 oC provedena je i senzorska analiza koja je pokazala da su uzorci jogurta s manjom količinom KPS_80 (2; 2.5 i 3-posto) boljih karakteristika od onih u kojima je dodana veća količina KPS_80. Te uzorke karakterizira dobra aroma, glatka konzistencija bez bojave sinereze.
jogurt; proteini; surutka; rH; pH; otopljeni kisik; senzorska analiza; skladištenje
nije evidentirano
engleski
PREPARATION OF WHEY PROTEIN ENRICHED YOGHURT
nije evidentirano
yoghurt; protein; whey; rH; pH; dissolved oxygen content; sensoric evaluation; storage
nije evidentirano
Podaci o prilogu
74-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb:
Podaci o skupu
3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska