Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza stabilnosti uroda i kakvoće zrna OS-kultivara soje primjenom različitih parametara stabilnosti (CROSBI ID 474217)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav ; Sudar, Rezica Analiza stabilnosti uroda i kakvoće zrna OS-kultivara soje primjenom različitih parametara stabilnosti // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević, Vlado (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. str. 110-x

Podaci o odgovornosti

Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav ; Sudar, Rezica

hrvatski

Analiza stabilnosti uroda i kakvoće zrna OS-kultivara soje primjenom različitih parametara stabilnosti

Glavni cilj ovog ispitivanja bio je da se analizom visine i stabilnosti uroda i kakvoće zrna (sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu) procijeni agronomska vrijednost OS-kultivara soje, te njihova oplemenjivačka vrijednost. Nadalje, primjenom biometrijskih analiza uroda zrna i komponenti uroda zrna procjenjivala se pouzdanost komponenti uroda zrna kao selekcijskih mjerila u procesu oplemenjivanja soje na veći urod zrna. Ispitivanja su provedena na tlu Poljoprivrednog instituta Osijek od 1996. do 1999. godine s 14 domaćih kultivara soje 0-II grupe zriobe (mikropokus, randomizirani raspored s 4 ponavljanja). Podaci su statistički obrađeni analizom varijance. Stabilnost kultivara određena je slijedećim parametrima: koeficijentom regresije (b) (Finlay i Wilkinson, 1963), ecovalencom (W); (Wricke, 1962) te na osnovu udjela interakcije kultivar x godina pojedinog kultivara u ukupnoj interakciji kultivar x godina (S2GxY)(Plaisted i Peterson, 1959). Korelacije između ispitivanih svojstava i parametara stabilnosti, kao i između parametara stabilnosti ukazuju na mogućnost pronalaženja genotipa koje odlikuje visok i stabilan urod i kakvoća zrna. Biometrijska analiza bila je za slijedeća svojstva:srednja vrijednost, koeficijent varijacije (%), te heritabilnost u širem smislu (%). Path-koeficijent analiza je primjenjena za procjenu direktnih i indirektnih utjecaja nezavisnih varijabli (komponenti uroda) na zavisnu varijablu (Urod zrna). Rezultati ukazuju da su u oplemenjivanju na urod zrna, najpouzdanije one komponente uroda koje imaju visoku stabilnost, srednju do visoku heritabilnost i najveći direktni utjecaj na urod zrna.Prema provedenim istraživanjima moguće je odabrati najpouzdanije roditeljske komponente i komponente uroda kao selekcijska mjerila u daljnjem oplemenjivačkom radu.

soja; kultivar; urod zrna; kakvoća zrna; stabilnost; parametri stabilnosti; path-koeficijent

nije evidentirano

engleski

The analysis of yield and quality stability on the OS-soybean cultivars by different stability parameters

nije evidentirano

soybean; cultivar; grain yield; grain quality; stability; parameters of stability; path-coefficient

nije evidentirano

Podaci o prilogu

110-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva

Kovačević, Vlado

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

36. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

22.02.2000-25.02.2000

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)