Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Međunarodni računovodstveni standardi za javni sektor (IPSAS) vs. računovodstvena regulativa u tranzicijskim zemljama (CROSBI ID 555523)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vašiček, Vesna ; Vašiček, Davor ; Roje, Gorana Međunarodni računovodstveni standardi za javni sektor (IPSAS) vs. računovodstvena regulativa u tranzicijskim zemljama // Zbornik referata IV.Međunarodnog Simpozija "Međunarodni standardi u sektoru financija i računovodstva vs.nacionalna praksa" / Mišić, Augustin (ur.). Mostar: Fircon Mostar, 2009. str. 139-159

Podaci o odgovornosti

Vašiček, Vesna ; Vašiček, Davor ; Roje, Gorana

hrvatski

Međunarodni računovodstveni standardi za javni sektor (IPSAS) vs. računovodstvena regulativa u tranzicijskim zemljama

Intenziviranje globalnih integracijskih procesa postavilo je prvi plan pitanje reforme javnog sektora u funkciji podizanja njegove efikasnosti. Ključnim točkama uspjeha reforme javnog sektora smatra se jačanje odgovornosti javnog menadžmenta. U kontekstu navedenog naglasci se stavljaju na kvalitetu računovodstvenog sustava i računovodstvenih informacija. Računovodstveni sustavi mogu odgovoriti navedenim izazovima u onoj mjeri u kojoj su razvili obračunski pristup mjerenju i vrednovanju elemenata financijskih izvještaja i podigli kvalitetu izvještavanja u smislu transparentnosti iskaza o javnoj potrošnji. Provedeno istraživanje pokazuje da su razvijene zemlje unaprijedile računovodstvene i izvještajne sustave dok ti procesi tek predstoje u tranzicijskim zemljama. Dinamika transformacije državnog računovodstva ovisi o nizu čimbenika, a dominantna bi mogla biti ambicija što ranijeg uključivanja tranzicijskih zemalja u europske integracijske procese. S obzirom na objektivne okolnosti poraća, gospodarsku i demografsku devastiranost i nije realno očekivati da se financijsko-informacijska nadgradnja razvija brže od dinamike razvoja ekonomsko političke baze. Stupanj razvoja državnog računovodstva u Republici Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine treba promatrati u tom kontekstu i u ocjeni napretka te komparaciji s drugim zemljama uzeti u obzir specifične okolnosti.

Državno računovodstvo; međunarodni računovodstveni standardi; tranzicijske zemlje

nije evidentirano

engleski

International public sector accounting standards (IPSAS) vs. accounting regulations in transition countries

nije evidentirano

Public sector accounting; international accounting standards; transition countries

nije evidentirano

Podaci o prilogu

139-159.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik referata IV.Međunarodnog Simpozija "Međunarodni standardi u sektoru financija i računovodstva vs.nacionalna praksa"

Mišić, Augustin

Mostar: Fircon Mostar

Podaci o skupu

IV. međunarodni simpozij "Međunarodni standardi u sektoru financija i računovodstva vs. nacionalna praksa"

pozvano predavanje

24.09.2009-25.09.2009

Međugorje, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Ekonomija