Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429604

Procjena kvalitete i zrelosti spermija bikova razdvojenih u gradijentu gustoće otopine iodixanola


Beer Ljubić, Blanka; Aladrović, Jasna; Majić-Balić, Ivanka; Milinković-Tur, Suzana; Žura Žaja, Ivona
Procjena kvalitete i zrelosti spermija bikova razdvojenih u gradijentu gustoće otopine iodixanola // Znanstveno stručni sastanak Veterinarska znanost i struka : Zbornik sažetaka / Kozačinski, Lidija ; Maltar-Strmečki, Nadica ; Štoković, Igor (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet, 2009. str. 76-77 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Procjena kvalitete i zrelosti spermija bikova razdvojenih u gradijentu gustoće otopine iodixanola
(Evaluation of bull semen quality and spermatozoa maturity after separation in density gradient of iodixanol solution)

Autori
Beer Ljubić, Blanka ; Aladrović, Jasna ; Majić-Balić, Ivanka ; Milinković-Tur, Suzana ; Žura Žaja, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Znanstveno stručni sastanak Veterinarska znanost i struka : Zbornik sažetaka / Kozačinski, Lidija ; Maltar-Strmečki, Nadica ; Štoković, Igor - Zagreb : Veterinarski fakultet, 2009, 76-77

ISBN
978-953-6062-73-7

Skup
Znanstveno stručni sastanak Veterinarska znanost i struka

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 01.-02.10.2009.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Spermiji; iodixanol; kolesterol; fosfolipidi; lipidski peroksidi; kreatin kinaza
(Spermatozoa; iodixanol; cholesterol; phospholipids; lipid peroxide; creatin kinase)

Sažetak
Uzorci sjemena bikova sadrže različiti udio pokretnih spermija normalnog oblika kao i onih koji zbog svojih patoloških promjena nisu sposobni za oplodnju jajne stanice. S obzirom da na kvalitetu sjemena utječu biokemijske i morfološke karakteristike svih spermija, cilj ovog istraživanja bio je razdvojiti spermije u gradijentu gustoće otopine iodixanola te odrediti koncentracije kolesterola i fosfolipida kao glavnih komponenti stanične membrane spermija, koncentraciju lipidskih peroksida kao pokazatelja oksidacijskog stresa te aktivnost kreatin kinaze kao biokemijskog pokazatelja zrelosti spermija. Istraživanje je provedeno u zimskom razdoblju na sedam bikova simentalske pasmine u dobi od 2 do 5 godina. Uzorci sjemena uzimani su pomoću umjetne vagine. Nakon procjene kvalitete (volumen, koncetracija i progresivna pokretljivost), uzorci su centrifugirani u gradijentu gustoće otopine iodixanola na 1500 x g, 20 minuta pri sobnoj temperaturi. Centrifugiranjem je dobivena frakcija pokretnih spermija s progresivnom pokretljivošću većom od 90% i frakcija nepokretnih spermija s progresivnom pokretljivošću manjom od 20%. Koncentracije kolesterola i fosfolipida pokazale su veliku varijabilnost u frakciji pokretnih spermija te nije utvrđena statistički značajna razlika u odnosu na koncentraciju kolesterola i fosfolipida u frakciji spermija smanjene pokretljivosti. Statistički značajno veća koncentracija lipidskih peroksida te povećana aktivnost kreatin kinaze u frakciji spermija smanjene pokretljivosti ukazuju na smanjenu antioksidativnu obranu stanica kao i povećani udio nezrelih i patoloških oblika spermija. Razdvajanjem spermija bikova u različitim gradijentima gustoće otopine iodixanola mogu se dobiti subpopulacije spermija, a praćenje biokemijskih osobitosti pomoglo bi u razumijevanju procesa sazrijevanja, kapacitacije i sposobnosti oplodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531854-1850 - Hranidbeno metaboličke osnove podizanja kvalitete animalnih namirnica (Nina Poljičak Milas, )
053-0531854-1866 - Antioksidansi u očuvanju zdravlja životinja i kvalitete animalnih namirnica (Suzana Milinković-Tur, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb