Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda (CROSBI ID 355640)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petrović, Ivana
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Prehrambena vrijednost i kemijski sastav meda
Prehrambena vrijednost meda proizlazi iz njegova kemijskog sastava. Med je slatki gusti sok kojeg proizvode pčele medarice od cvjetnog nektara ili od medene rose. Postoje različite vrste meda što ovisi o vrsti biljaka i medljike od kojih je dobiven. Također, na karakteristike utječu i klimatski uvjeti i vrsta tla pa mu se prema tome razlikuje kemijski sastav, prehrambena i terapeutska vrijednost. U kemijski sastav meda ulaze šećeri (fruktoza i glukoza u najvećoj mjeri), voda, organske kiseline, proteini, vitamini i minerali. Zbog ovih sastojaka, med ima visoku energetsku vrijednost, prebiotička, konzervirajuća, antibakterijska, antioksidacijska i antiseptička svojstva. Nadalje, med se, prema podrijetlu, dijeli na nektarni med i medljikovac, a točno podrijetlo se utvrđuje kroz senzorske analize (miris, boja, okus, stupanj kristalizacije), određivanje fizikalnih i kemijskih karakteristika (boja, konduktivitet, enzimi dijastaza i invertaza, pH, kiselost, šećeri, prolin) te peludnu analizu.
med; kemijski sastav; prehrambena vrijednost; zdravstveni učinci
nije evidentirano
engleski
Nutritional value and chemical composition of honey
Nutritional value of honey is a result of its chemical composition. Honey is sweet and dense juice which bees produce from flower's nectar or honey's dew. There are many different types of honey which depend on the sorts of plants and honeydew , climate conditions , type of soil and it has an influence on differences in the chemical composition. Carbohydrates (fructose and glucose as the main carbohydrates), water, organic acids, proteins, vitamins and minerals are the chemical ingredients of honey . Because of them, honey has a high energetic value, prebiotic, preservative, antibacterial, antioxidative and antiseptic ability. Furthermore, due to it's origin, honey deals on nectar's honey and honeydew and this partition affirms through sensoric analysis (smell, colour, taste, crystalization level), physical and chemical characteristics (colour, conductivity level, enzymes diastase and invertase, pH, acidity, carbohydrates, prolin) and melissopalynoligical analysis.
honey; chemical composition; nutritional value; health impact
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
08.07.2009.
obranjeno
109:157305
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek