Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 429026

Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane


Đuranić, Ivana
Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane
(Factors of growing broccoli as functional food)

Autori
Đuranić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2009

Stranica
20

Mentor
Fabek, Sanja

Ključne riječi
Brassica oleracea L. var. italica; fitokemikalije; glukozinolati
(Brassica oleracea L. var. italica; phytochemicals; glukozinolati)

Sažetak
Pod funkcionalnom hranom se smatraju namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi te smanjuju rizik razvoja pojedinih bolesti. Brokula se izdvaja među funkcionalnim namirnicama biljnog porijekla jer sadrži vlakna, esencijalne minerale i bioaktivne spojeve (polifenoli, glukozinolati, vitamini). Među njima posebno mjesto imaju glukozinolati čiji produkti razgradnje imaju antikancerogenu aktivnost. Upravo zbog te činjenice provode se brojna istraživanja različitih čimbenika na uzgoj brokule kao funkcionalne hrane. Osim genotipa, promatraju se i faze razvoja biljke, udio fitokemikalija u biljnim dijelovima te okolinski faktori (rok uzgoja, gnojidba, navodnjavanje, opskrbljenost tla hranivima) kao i uvjeti čuvanja i način pripreme same namirnice. Potrebno je poznavati utjecaj svih navedenih čimbenika kako bi uzgojili brokulu standardnih agronomskih svojstava i ciljano povećanog sadržaja glukozinolata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana (Nina Toth, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb