Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane (CROSBI ID 355638)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Đuranić, Ivana
Fabek, Sanja
hrvatski
Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane
Pod funkcionalnom hranom se smatraju namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi te smanjuju rizik razvoja pojedinih bolesti. Brokula se izdvaja među funkcionalnim namirnicama biljnog porijekla jer sadrži vlakna, esencijalne minerale i bioaktivne spojeve (polifenoli, glukozinolati, vitamini). Među njima posebno mjesto imaju glukozinolati čiji produkti razgradnje imaju antikancerogenu aktivnost. Upravo zbog te činjenice provode se brojna istraživanja različitih čimbenika na uzgoj brokule kao funkcionalne hrane. Osim genotipa, promatraju se i faze razvoja biljke, udio fitokemikalija u biljnim dijelovima te okolinski faktori (rok uzgoja, gnojidba, navodnjavanje, opskrbljenost tla hranivima) kao i uvjeti čuvanja i način pripreme same namirnice. Potrebno je poznavati utjecaj svih navedenih čimbenika kako bi uzgojili brokulu standardnih agronomskih svojstava i ciljano povećanog sadržaja glukozinolata.
Brassica oleracea L. var. italica; fitokemikalije; glukozinolati
nije evidentirano
engleski
Factors of growing broccoli as functional food
nije evidentirano
Brassica oleracea L. var. italica; phytochemicals; glukozinolati
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
21.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb