Otpornost bakterija mliječne kiseline iz hrane prema antibioticima (CROSBI ID 355592)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marić, Aleks
Kozačinski, Lidija
Zdolec, Nevijo
hrvatski
Otpornost bakterija mliječne kiseline iz hrane prema antibioticima
Mliječnokiselinske bakterije mogu biti nosioci potencijalnog rizika za zdravlje ljudi uslijed otpornosti na antibiotike, koju prenose na patogene bakterije. Cilj ovog rada bio je izolirati i determinirati bakterije mliječne kiseline iz tradicionalnih kobasica i sira te ispitati njihovu osjetljivost, odnosno otpornost prema 23 antimikrobne tvari. U fermentiranim kobasicama utvrđeni su Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus brevis (n=2), Lactobacillus fermentum, Lactobacillus paracasei subsp. paracasei (n=2), a u svježem siru Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris (n=2) i Leuconostoc mesenteroides subsp. dextranicum (n=3). Svi izolati Lactobacillus spp. i Leuconostoc spp. (n=12) bili su osjetljivi prema tetraciklinu, penicilinu, bacitracinu, kloramfenikolu, cefaleksinu, linkomicinu, eritromicinu, ampicilinu, spiramicinu i amoksicilinu, a otporni na vankomicin, nalidiksičnu kiselinu i metronidazol. Lactobacillus curvatus i Lactobacillus brevis 2 bili su rezistentni prema nitrofurantoinu i trimetoprimu, Lactobacillus curvatus i Lactobacillus fermentum prema oksacilinu, a Lactobacillus brevis 1, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus paracesei subsp. paracasei 1 i 2 prema neomicinu. Leuconostoc vrste pokazali su rezistenciju prema streptomicinu, enrofloksacinu, nitrofurantoinu, sulfonamidima, polimiksinu i oksacilinu.
Lactobacillus spp.; Leuconostoc spp.; antimikrobna rezistencija
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial resistance of lactic acid bacteria from food
nije evidentirano
Lactobacillus spp.; Leuconostoc spp.; antimicrobial resistance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
29.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb