Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje (CROSBI ID 474174)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Horvatić, Marija ; Mulalić, Nedžad Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje // Sažeci radova Brašno-kruh 99. Opatija, 1999. str. 39-39-x

Podaci o odgovornosti

Horvatić, Marija ; Mulalić, Nedžad

hrvatski

Nutritivni značaj fitinske kiseline u proteinskim proizvodima soje

Proizvodi od sojinog zrna imaju značajnu ulogu kao sastavna komponenta u tehnološkoj proizvodnji namirnica. Međutim, ovi proizvodi mogu značajno smanjiti biološku aktivnost cinka, budući da sadrže znatnu količinu fitinske kiseline. Osim interakcije s mineralima fitinska kiselina veže i proteine, kod čega nastaju netopljivi kompleksi, što smanjuje biološku vrijednost proteina. U okviru ispitivanja prezentiranih u našim ranijim radovima, provedeno je utvrđivanje mogućih efekata gama-zračenja na fitinsku kiselinu u proteinskim proizvodima soje. Ispitivanja su provedena sa komercijalnim proizvodima kao što je punomasno sojino brašno i lecitirano sojino brašno, dobivenim od proizvođača. Gama-zračenje uzoraka je provedeno kod sobne temperature i doze zračenja 350 Gy h^-1 (^60Co-gama-irradiator, Alcion C.G.R.). Primjenjene doze iznosile su 1, 3 i 5 kGy. Utvrđen je biokemijski sastav i količina fitinske kiseline u zračenim i kontrolnim uzorcima. Različite vrste sojinog brašna sadrže u suhoj tvari različitu količinu fitinske kiseline, od 0.88 posto do 1.63 posto. Korelacija između fitinske kiseline i sirovih poteina je visoko signifikantna i pozitivna (r = 0.999, p = 0.001), a između fitinske kiseline i ukupnih lipida visoko signifikantna i negativna (r = -0.975, p = 0.001). Obzirom na količinu fitinske kiseline, izražene na bazi bezmasne suhe tvari, razlike između uzoraka su minimalne, kao i na bazi sirovih proteina. Relativni udio fitinskog fosfora u ukupnom fosforu iznosi od 22 posto do 54 posto. Količina cinka u proteinskim proizvodima soje je relativno niska i molarni odnos fitinska kiselina/:cink kreće se od 15 do 53. Gama-zračenje dozom od 1, 3 i 5 kGy ne utječe značajno (p = 0.05) na količinu fitinske kiseline u odnosu na nezračene kontrolne uzorke, što ukazuje da iskoristivost fosfora i cinka u zračenim proteinskim proizvodima nije poboljšana.

proteinski proizvodi soje; fitinska kiselina; gama-zračenje

nije evidentirano

engleski

Nutritive character of phytic acid in soya protein products

nije evidentirano

soya protein products; phytic acid; gama-irradiation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

39-39-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažeci radova Brašno-kruh 99

Opatija:

Podaci o skupu

2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem

poster

26.10.1999-29.10.1999

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano