Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biokemijski sastav školjkaša Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) s područja ušća Neretve (CROSBI ID 554928)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Dupčić Radić, Iris ; Carić, Marina Biokemijski sastav školjkaša Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) s područja ušća Neretve // Zbornik sažetaka / 10. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, 14.- 20. rujna 2009., Osijek / Višnja Besendorfer i sur. (ur.). Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2009. str. 239-240

Podaci o odgovornosti

Dupčić Radić, Iris ; Carić, Marina

hrvatski

Biokemijski sastav školjkaša Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) s područja ušća Neretve

Chamelea gallina, školjkaš iz porodice Veneridae, nastanjuje pjeskovita područja mediteranskog priobalja do 20 metara dubine. Na hrvatskoj obali gusta naselja ovog školjkaša nalaze se na području ušća rijeke Neretve naročito na dubinama od 3 do 5 metara. U ovom radu uzorci su se prikupljali od srpnja 2004. do srpnja 2005. godine s plitkih područja ušća Neretve do 1 metar dubine. Analiziran je biokemijski sastav mesa dviju starosnih skupina školjkaša. Mokro meso školjkaša sastoji se u prosjeku od 81 % vode i 19 % suhe tvari, a suho od 85 % organske i 15 % anorganske tvari. Veći dio godine u mesu manjih primjeraka školjkaša nešto su povećani udjeli suhe i organske tvari. Kod većih primjeraka školjkaša zabilježene su najmanje vrijednosti udjela organske tvari u mjesecu srpnju, kada su i udjeli suhe tvari najmanji što je vjerojatno posljedica njihova mriješćenja. Unutar organske tvari određivani su lipidi (4, 22-6, 60 % suhog mesa), ugljikohidrati (5, 04-15, 08 % suhog mesa) i bjelančevine (44, 96-58, 37 % suhog mesa). Rezultati jednosmjerne analize varijance (ANOVA) i Student-Newman-Keuls (SNK) testa pokazali su kod manjih primjeraka školjkaša statistički značajno veće vrijednosti (na razini P<0, 001) udjela lipida i bjelančevina. Udio ugljikohidrata je također veći kod manjih primjeraka, a to povećanje je statistički značajno (na razini P<0, 05) u zimskim, proljetnim i ljetnim mjesecima. Dobiveni rezultati pokazuju da je biokemijski sastav školjkaša ovisan o njihovoj starosti.

Chamelea gallina; biokemijski sastav; starosne skupine; ušće Neretve

nije evidentirano

engleski

Biochemical composition of shellfish Chamelea gallina (Linnaeus, 1758) from Neretva river estuary

nije evidentirano

Chamelea gallina; biochemical composition; age group; Neretva River estuary

nije evidentirano

Podaci o prilogu

239-240.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka / 10. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem, 14.- 20. rujna 2009., Osijek

Višnja Besendorfer i sur.

Zagreb: Hrvatsko biološko društvo

978-953-6241-07-1

Podaci o skupu

10. Hrvatski biološki kongres

poster

14.09.2009-29.09.2009

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Geologija, Kemija, Poljoprivreda (agronomija)