Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvantitativna i kvalitativna analiza fenolnih tvari u vrsti Arabidopsis thaliana (CROSBI ID 554897)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Likić, Saša ; Rusak, Gordana Kvantitativna i kvalitativna analiza fenolnih tvari u vrsti Arabidopsis thaliana // 10. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem ; Zbornik sažetaka / Besendorfer, Višnja et al. (ur.). Zagreb, 2009. str. 146-147

Podaci o odgovornosti

Likić, Saša ; Rusak, Gordana

hrvatski

Kvantitativna i kvalitativna analiza fenolnih tvari u vrsti Arabidopsis thaliana

Istraživanja rađena na vrsti Arabidopsis thaliana objavljena su dosad u više od 20000 radova, no samo se u malom broju radova istražuju fenolne tvari prisutne u listovima. One imaju važnu ulogu u brojnim biološkim procesima uključujući obrambeni odgovor biljke. Proveli smo opsežno istraživanje kako bi utvrdili utjecaj različitih otapala (H2O, 50% i 80% metanol) ; temperature (4°C, RT, 80°C) ; vremena (30 min, 2h i 16h) i hidrolize na uspješnost ekstrakcije fenolnih tvari iz listova A. thaliana Columbia-0. Analiza dobivenih ekstrakata provedena je spektrofotometrijski i pomoću tekućinske kromatografije visoke moći razlučivanja (HPLC). U tu svrhu razvijena je metoda kojom možemo uspješno razdvojiti 23 spoja uobičajena u biljnom svijetu. Uzorci su razdvajani na Zorbax Rx-C18 koloni (75x4, 6mm, 5μ m, Agilent Technologies) koristeći segmentirani gradijent 0-100%B u 4 min, 100%B do 100%C u narednih 19 min te 100%C do 100%D u sljedeće 4 min pri temperaturi 35°C i protoku 1 ml/min (A=0, 05% TFA (trifluoroctena kiselina) ; B=20% metanol, 0, 05% TFA ; C=70% metanol, 0, 05 TFA ; D=100% metanol). Naši rezultati ukazuju na veći broj i veće relativne količine detektiranih tvari kod hidroliziranih uzoraka. Duljim vremenom ekstrakcije u pravilu se povećava sadržaj fenolnih tvari, dok u odnosu na temperaturu taj broj i količina ovise o strukturi ekstrahiranih tvari. Opisane metode omogućuju analizu širokog spektra fenolnih tvari koje će se koristiti u našim istraživanjima interakcije biljke i patogena.

fenolne tvari; sekundarni metaboliti; ekstrakcija; HPLC; flavonoidi

nije evidentirano

engleski

Quantitative and qualitative analysis of phenolics in Arabidopsis thaliana

nije evidentirano

phenolics; secondary metabolites; extraction; HPLC; flavonoids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

146-147.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Besendorfer, Višnja et al.

Zagreb:

978-953-6241-07-1

Podaci o skupu

10. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

14.09.2009-20.09.2009

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Biologija