Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 427315

O naciji, povijesti i jeziku (odgovor Augustu Kovačecu)


Kordić, Snježana
O naciji, povijesti i jeziku (odgovor Augustu Kovačecu) // Književna republika, 6 (2008), 1-2; 186-208 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
O naciji, povijesti i jeziku (odgovor Augustu Kovačecu)
(About nation, history, and language (response to August Kovačec))

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika (1334-1057) 6 (2008), 1-2; 186-208

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sociolingvistika; povijest; historiografija; standardni jezik; narod; nacija; pravljenje nacije; mitovi; nacionalizam; kultura; Hrvati; Srbi; policentrični jezik; jezične varijante; jezični varijeteti; međusobna razumljivost; dijalekt; dansko-norveški; hrvatski jezik; srpskohrvatski jezik; njemački jezik; engleski jezik; španjolski jezik
(Sociolinguistics; history; historiography; standard language; folk; nation; nation-building; myths; nationalism; culture; Croats; Serbs; polycentric language; language varieties; mutual intelligibility; dialect; Dano-Norwegian; Croatian; Serbo-Croatian; German; English; Spanish)

Sažetak
Analizirajući kritički dva teksta koja je objavio August Kovačec, rasvjetljava se u ovome članku uloga historiografije i povjesničara kod nedovoljne proširenosti spoznaja o formiranju naroda i nacija. Navode se razlozi zašto u društvu dominiraju mitovi kod teme "nacija". Nadalje, govori se o nacionalizmu, o nepodudaranju kulture s nacijom i o prepravljanju povijesti. Na planu jezika opisuju se razlike između varijanata engleskog jezika i povlače paralele s drugim policentričnim jezicima. U taj kontekst smješta se i jezična situacija u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Pokazuje se da zasebno normiranje tj. nacionalno različita kodifikacija postoji i unutar engleskog jezika, i unutar njemačkog jezika itd., odnosno da je ona čak uključena u definiciju policentričnog jezika, i to već od začetaka teorije policentričnosti. U članku se, pored toga, govori još o nazivu jezika i o međusobnoj razumljivosti kao (socio)lingvističkom kriteriju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik