Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 427302

Jezična povijest i formiranje nacija (odgovor Zvonku Pandžiću i Tonku Maroeviću)


Kordić, Snježana
Jezična povijest i formiranje nacija (odgovor Zvonku Pandžiću i Tonku Maroeviću) // Književna republika, 6 (2008), 5-7; 257-281 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Jezična povijest i formiranje nacija (odgovor Zvonku Pandžiću i Tonku Maroeviću)
(History of language and nation-forming (response to Zonko Pandžić and Tonko Maroević))

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika (1334-1057) 6 (2008), 5-7; 257-281

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sociolingvistika; povijest; standardni jezik; narod; nacija; pravljenje nacije; identitet; Hrvati; Srbi; ilirski; policentrični jezik; jezične varijante; jezični varijeteti; međusobna razumljivost; Ausbau-jezik; religija; dijalekt; štokavski; kajkavski; hrvatski jezik; srpskohrvatski jezik; njemački jezik; engleski jezik
(Sociolinguistics; history; standard language; folk; nation; nation-building; identity; Croats; Serbs; Illyrian; polycentric language; language varieties; mutual intelligibility; Ausbau-language; religion; dialect; Štokavian; Kajkavian; Croatian; Serbo-Croatian; German; English)

Sažetak
Jedan tekst koji je napisao Zvonko Pandžić i jedan koji je napisao Tonko Maroević koriste se kao povod da bi se u ovome članku opisalo kako dolazi do nastanka naroda i nacija, i kako se oblikuje nacionalni identitet. Govori se i o tome što je u prošlosti značio pojam "ilirski", a što je značio pojam "hrvatski". Nadalje, pomoću brojnih primjera u svijetu pokazuje se da nacija nije podudarna s jezikom. Na sociolingvističkom planu razmatra se pojam policentričnosti, uloga međusobne razumljivosti i povlače se usporedbe s njemačkim jezikom. Pored toga, propituje se da li stavovi laika u narodu mogu imati status sociolingvističkog kriterija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik