Čuvanje stolnog grožđa (CROSBI ID 355441)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bikić, Tea
Fruk, Goran
hrvatski
Čuvanje stolnog grožđa
Iako prilikom samog uzgoja nisu zabilježeni veći problemi, stolno grožđe je neklimakterijsko voće sa značajnim gubitcima kvalitete prilikom skladištenja i trgovine. Ti gubitci se uglavnom odnose na posmeđenje peteljke, gubitak težine i vode iz bobica, mekšanje bobica te gljivično propadanje za koje je najveći uzročnik Botrytis cinerea. Kako bi se usporio ili zaustavio napad Botrytisa, provedena su brojna istraživanja na stolnim sortama grožđa te su se na temelju rezultata utvrdile prednosti i mane pojedinih metoda i tehnologija. U ovom radu obrađene su neke od tih metoda kako bi se upoznali sa tehnologijama skladištenja stolnog grožđa.
Botrytis cinerea; transport; čuvanje; CA (kontrolirana atmosfera); MAP (modificirana atmosfera); ULO tretman; SO2
nije evidentirano
engleski
Table grape storage
nije evidentirano
Botrytis cinerea; transport; storage; CA; MAP; ULO; SO2
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16
21.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb