Zbijenost tla voćnjaka pri različitim načinima obrade tla (CROSBI ID 355367)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dupan, Katarina
Kisić, Ivica
hrvatski
Zbijenost tla voćnjaka pri različitim načinima obrade tla
U ovom istraživanju otpor tla, vlaga, kao i ostali istraživani parametri, mijenjaju se pod utjecajem različitih načina obrade tla. Na većim dubinama nisu primjećene razlike jer nije bilo obrade, a jabuka na tim dubinama jednako crpi vlagu i hranjiva. Najmanji otpor tla zabilježen je na dubinama 0-10 i 10-20 cm gdje je izvršeno naoravanja i frezanja i to kod mjerenja provedenog 30. srpnja ; dok je najveći otpor tla kod izostavljene obrade. Svakim povećanjem dubine povećava se i otpor tla. Najviše vlage zabilježeno je u proljeće i jesen na varijantama gdje se malčirala trava, a najmanje u srpnju kod naoravanja i naoravanja i frezanja. Razlog tome je što se kod obrade tla uspostavi sustav kapilarnih pora s površine prema unutrašnjosti tla i tako voda brže isparava ; dok kod malčiranja i košnje rotokosilicom, materijal se zadržava na površini čime je usporena evaporacija, a ujedno organski materijal zadržava vodu. Kapacitet tla za vodu u oba mjerenja je srednje vrijednosti, dok je kapacitet tla za zrak mali, a kod naoravanja i frezanja osrednji. Volumna gustoća tla koja je „ indikator zbijenosti tla“ najveća se pokazala na dubini 30-45 cm na varijanti gdje je vršeno naoravanje i gdje se malčira trava, najmanja je na dubini 0-15 cm također kod naoravanja, ali i izostavljene obrade. Porozitet tla je bitan jer dobrim dijelom određuje vodni i zračni režim tla, porozitet mjeren u ovom istraživanju je povoljan.
zbijenost; obrada tla; voćnjak
nije evidentirano
engleski
Different tillagy systems and compaction of soil of orchards
nije evidentirano
compactiom; soil tillage; orchards
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
14.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb