Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 426692

Ljekovito bilje kao izvor resveratrola


Vuica, Ana
Ljekovito bilje kao izvor resveratrola 2009., diplomski rad, Medicinski fakultet, Split


Naslov
Ljekovito bilje kao izvor resveratrola
(Medicinal plants as source of resveratrol)

Autori
Vuica, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
14.09

Godina
2009

Stranica
75

Mentor
Katalinić, Višnja

Neposredni voditelj
Generalić, Ivana

Ključne riječi
Ljekovito bilje; polifenolni spojevi; resveratrol
(Medicinal plants; polyphenolic compounds; resveratrol)

Sažetak
Danas se sve veća pažnja posvećuje prirodnim antioksidansima zbog njihova značaja u očuvanju zdravlja. Među fenolnim spojevima s dobrim antioksidacijskim i drugim svojstvima posebno mjesto zauzima resveratrol. Resveratrol (3, 4', 5-trihidroksistilben) pripada u porodicu polifenolnih spojeva koji se nazivaju stilbeni. Neke vrste biljaka proizvode resveratrol i druge stilbene kao odgovor na stres, mehanička oštećenja, gljivične infekcije ili ultraljubičasto zračenje. Dosad su opisana mnoga blagotvorna djelovanja resveratrola na ljudski organizam od antioksidativnog, kardioprotektivnog, antikancerogenog, neuroprotektivnog i protuupalnog. U ovom diplomskom radu istražen je fenolni potencijal alkoholnih ekstrakata jedanaest ljekovitih biljaka koje se tradicionalno koriste u našoj narodnoj medicini: Fragariae folium, Gramninis rhizome, Helichrysi flos, Menthae piperatae folium, Poligonii herba, Primula officinalis, Salviae folium, Silybum marianum, Symphyti folium, Teucrii montani herba, Urticae folium. Ukupni fenoli su određeni su metodom po Folin – Ciocalteu. Za određivanje antioksidacijskih svojstava ekstrakata ljekovitog bilja korištene su metode: FRAP i DPPH. Polifenoli stilbeni su određeni primjenom HPLC-RP-DAD tehnike. Potvrđene su značajne razlike u udjelu ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida u analiziranim ekstraktima. Udio ukupnih fenola se kretao u rasponu od 9154, 9 do 29808, 9 mg GAE/L estrakta. Najbogatiji fenolnim spojevima bili su ekstrakti Fragariae folium, Helicrysi flos, Teucrii montani herba, Menthae piperatae folium i. Salviae folium. Najbolju redukcijsku snagu – antioksidacijski potencijal (FRAP) su pokazali ekstrakti Fragariae folium, Salviae folium, Helichrysi flos i Teucrii montani herba. Najveću sposobnost inhibicije slobodnog α , α -diphenyl-β -picrylhydrazyl DPPH radikala pokazali su ekstrakti Salviae folium, Fragariae folium, Menthae piperatae folium i Teucrii montani herba. HPLC seperacija pojedinih fenolnih spojeva ukazuje na razlike u fenolnom sastavu selekcioniranih biljnih ekstrakata. Prisutnost resveartrola i/ili resveratrol derivata potvrđena je u ekstaktima Teucrii montani herba, Salviae folium i Fragariae folium. Bogatstvo fenolnih spojeva, flavonoida i nefalvonoida, izuzetno dobra antioksidacijska svojstva ekstrakta i prisutnost resveratrola ili derivata resveratrola mogu se povezati s ljekovitim svojstvima ovih biljaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Višnja Katalinić, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Medicinski fakultet, Split