Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 426593

Sprache und Nationalismus in Kroatien


Kordić, Snježana
Sprache und Nationalismus in Kroatien // Studia Philologica Slavica: Festschrift für Gerhard Birkfellner zum 65. Geburtstag gewidmet von Freunden, Kollegen und Schülern: Teilband I / Symanzik, Bernhard (ur.).
Berlin: Lit, 2006. str. 337-348


Naslov
Sprache und Nationalismus in Kroatien
(Language and Nationalism in Croatia)

Autori
Kordić, Snježana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Studia Philologica Slavica: Festschrift für Gerhard Birkfellner zum 65. Geburtstag gewidmet von Freunden, Kollegen und Schülern: Teilband I

Urednik/ci
Symanzik, Bernhard

Izdavač
Lit

Grad
Berlin

Godina
2006

Raspon stranica
337-348

ISBN
3-8258-9891-1

Ključne riječi
Nationenbildung, Standardsprache, Sprachpolitik, Purismus, Präskriptivismus, Sprachzensur, Kroatisch, Serbokroatisch
(Nation-building, standard language, language policy, linguistic purism, prescriptivism, censorship of language, Croatian, Serbo-Croatian)

Sažetak
U članku se prvo govori o tome kada i kako je nastala hrvatska nacija, srpska nacija itd., a zatim se prelazi na današnju jezičnu situaciju u Hrvatskoj, kod koje se zapaža orijentiranost jezične politike prema nacionalizmu. Uslijed te ideologije izraženi su purizam i preskriptivnost. U praksi ih sprovode prvenstveno lektori na televiziji i radiju, u novinama i časopisima, u udžbenicima, u administrativnom i u znanstvenom stilu. Ta jezična cenzura vrši se dijelom čak i bez dopuštenja autora teksta.

Izvorni jezik
Ger

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Članak je indeksiran u MLA International Bibliography, u Linguistic Bibliography i u Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik.POVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)