Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modeliranje i optimiranje procesa kruto – tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz konvencionalno uzgojenog zrna soje (CROSBI ID 355337)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ćosić, Anita Modeliranje i optimiranje procesa kruto – tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz konvencionalno uzgojenog zrna soje / Velić, Darko (mentor); Jokić, Stela (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Ćosić, Anita

Velić, Darko

Jokić, Stela

hrvatski

Modeliranje i optimiranje procesa kruto – tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz konvencionalno uzgojenog zrna soje

U radu je ispitivan utjecaj otapala, temperature, te vremena ekstrakcije na ekstraktibilnost ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje sorte „ Ika“ . Istraživanje je provedeno u svrhu odabira pogodnog otapala (voda ; te 50, 60, 70 i 80%-tna vodena otopina etanola) kojim bi se postigao najveći prinos ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje pri temperaturi 50 °C nakon 60 minuta. Najučinkovitije otapalo (50%-tna vodena otopina etanola) dalje je korišteno za praćenje kinetike i modeliranje kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje, srednjeg promjera čestica 0, 4586 mm, uz omjer kruto-tekuće 20 mL/g. Koncentracija ekstrahiranih ukupnih polifenola praćena je pri različitim temperaturama (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C i 80 °C) tijekom 120 minuta. Koncentracija ukupnih polifenola u ekstraktu određena je spektrofotometrijskom Folin Ciocalteu ovom mikro metodom. Ispitana je i mogućnost primjene različitih matematičkih modela (Pelegov, Pageov i Logaritamski model) za opisivanje kinetike kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje sorte „ Ika“ Utvrđeno je da ispitivana otapala i temperatura ekstrakcije imaju značajan utjecaj na kinetiku i prinos ekstrakcije ukupnih polifenola iz usitnjenog zrna soje sorte „ Ika“ . Dobiveni rezultati pokazali su da je najveća učinkovitost ekstrakcije postignuta primjenom 50%-tne vodene otopine etanola pri temperaturi od 80 °C nakon 120 minuta (4, 322 mg GAE/gs.tv.), te da je prinos ukupnih polifenola u ekstraktima zrna soje rastao s povećanjem temperature i produljenjem trajanja procesa ekstrakcije. Ispitani matematički modeli pokazali su dobra slaganja s eksperimentalo dobivenim rezultatima, što omogućuje njihovu primjenu u modeliranju i optimiranju procesa kruto-tekuće ekstrakcije ukupnih polifenola iz zrna soje.

ekstrakcija kruto-tekuće; zrna soje; ukupni polifenoli; modeliranje; optimiranje

nije evidentirano

engleski

Modelling and optimization of solid – liquid extraction process of total polyphenols from conventionally grown soybeans

In this study the influence of solvent, temperature and the extraction time on the extractability of total polyphenols from milled soybeans variety “Ika” were investigated. The study was performed in order to select the suitable solvent (water; as well as 50, 60, 70 and 80% of aqueous ethanol solution) for achieving the highest yield of total polyphenols from soybeans at 50 °C after 60 minutes of the extraction process. The most effective solvent (50% aqueous ethanol solution) was used for monitoring the kinetics and modelling of solid – liquid extraction of total polyphenols from soybeans, mean particles size 0.4586 mm at solid – liquid ratio 20 mL/g. The total polyphenol content was investigated at different temperatures (26 °C, 40 °C, 50 °C, 60 °C, 70 °C and 80 °C) during 120 minutes of the extraction process. The total polyphenols content in soybean extract was determined spectrophotometrically using Folin-Ciocalteu micro-methods. The possibility of applying different mathematical models (Peleg, Page and Logarithmic model) to describe the kinetic of solid-liquid extraction process of total polyphenols from milled soybeans variety "Ika" was studied as well. The results exhibited the significant influence of solvent and temperature on the kinetics and extraction yield of total polyphenols from soybeans variety "Ika". The best extraction yield of total polyphenols was obtained using 50% aqueous ethanol solution at 80 °C after 120 minutes (4.322 mg GAE/gdb). The extraction yield of total polyphenols in soybean extracts was increased with increasing extraction temperature and extended duration of the extraction process. The applied mathematical models showed good agreement with experimental results, which allows their application in modelling and optimization of solid-liquid extraction process of total polyphenols from soybeans.

solid – liquid extraction; soybeans; total polyphenols; modeling; optimization

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

22.07.2009.

obranjeno

109:319896

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice