Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Deposition of fatty acids in broilers' muscle tissue (CROSBI ID 155386)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Škrtić, Zoran ; Kralik, Gordana ; Gajčević, Zlata ; Hanžek, Danica ; Ivanković, Stanko Deposition of fatty acids in broilers' muscle tissue // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 3; 161-169

Podaci o odgovornosti

Škrtić, Zoran ; Kralik, Gordana ; Gajčević, Zlata ; Hanžek, Danica ; Ivanković, Stanko

engleski

Deposition of fatty acids in broilers' muscle tissue

Istražen je utjecaj različitih ulja (sojino i laneno ulje te uljni pripravci Pronova) na usvajanje masnih kiselina iz hrane u masti prsa i zabataka kod pilića. Istraživanje je provedeno na 160 muških pilića Ross 308 provenijencije u dobi od 22. do 42. dana starosti. Pilići su slučajnim izborom podijeljeni u četiri skupine (po 40 pilića u svakoj skupini). Od 22. do 25. dana pilići su tovljeni krmnim smjesama koje su se razlikovale jedino po vrsti upotrebljenog ulja. Prva skupina u hrani je dobivala 3% sojinog ulja, druga skupina 3% lanenog ulja, dok su trećoj i četvrtoj skupini u smjesu dodani 2, 90% lanenog ulja i 0, 10% pripravaka Pronova Biocare Epax (PBE). Treća skupina u hrani je dobila pripravak PBE1 (s većim udjelom eikozapentaenske kiseline), a četvrta skupina pripravak PBE2 (s većim udjelom dokozaheksaenske kiseline). Zadnjih tjedan dana tova pilićima 2., 3. i 4. skupine u hrani je zamIjenjeno laneno ulje i pripravci PBE s 3% repičinog ulja. Sadržaj masnih kiselina u hrani i mastima utvrđen je pomoću Chrompack CP-9000 kromatografa. Masne kiseline prikazane su u % od ukupnih masnih kiselina (miristinska, palmitinska, stearinska, SFA, oleinska, MUFA, linolna, arahidonska, n-6 PUFA, α LNA, EPA, DPA, DHA, n-3 PUFA i n-6/n-3) PUFA. Istraživanje značajnosti razlika između skupina utvrđeno je pomoću analize varijance (ANOVA). Usvajanje masnih kiselina iz hrane u masti mišića prsa i zabataka opisano je korištenjem jednadžbe linearne regresije (y=a+bx) i koeficijenta linearne korelacije (r). Korištenjem lanenog ulja i smjese lanenog ulja s pripravcima Pronova od 22. do 35. dana u tovu pilića statistički vrlo visoko značajno (P<0, 001) povećao se sadržaj α LNA i ukupnih n-3 PUFA u mastima mišića prsa i zabataka u odnosu na njihov udio kod pilića 1. skupine. Također, utvrđen je i značajno povoljniji omjer n-6/n-3 PUFA u mastima mišića prsa i zabataka pilića 2., 3. i 4. skupine u odnosu na 1. skupinu. Visoki i pozitivni koeficijenti korelacije utvrđeni su između sadržaja α LNA (r=0, 96 i 0, 98), ukupnih n-3 PUFA (r=0, 97 oba) i n-6/n-3 omjera (r=0, 99 oba) u hrani i mastima mišića prsa i zabataka kod pilića.

broilers ; fatty acids ; n-3 PUFA ; n-6/n-3 PUFA

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51 (3)

2009.

161-169

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)