Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 425982

Biološka opasnosti u hrani: 2. dio: Virusi


Barbić, Ljubo
Biološka opasnosti u hrani: 2. dio: Virusi // Biološke opasnosti u hrani / Brlek, Diana ; Hengel, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2009. str. 59-76


Naslov
Biološka opasnosti u hrani: 2. dio: Virusi
(Biological risks in food. Part 2. Viruses)

Autori
Barbić, Ljubo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Biološke opasnosti u hrani

Urednik/ci
Brlek, Diana ; Hengel, Brigita

Izdavač
Hrvatska agencija za hranu

Grad
Osijek

Godina
2009

Raspon stranica
59-76

ISBN
978-953-55680-1-8

Ključne riječi
biološke opasnosti, hrana, virusi
(biological risk, food, viruses)

Sažetak
Virusi koji se mogu prenositi konzumacijom kontaminirane hrane predstavljaju sve učestaliji uzrok epidemija bolesti s visokim pobolom, smrtnim slučajevima i značajnim gospodarskim gubitcima uzrokovanim velikim brojem izgubljenih radnih dana. Virusi su izrazito mali mikroorganizmi veličine 15 do 400 nm koji uzrokuju različite bolesti biljaka, životinja i ljudi. Za razliku od drugih mikroorganizama umnažaju se isključivo u živim stanicama s tim da svaka vrsta virusa ispoljava specifičan afinitet prema određenom domaćinu i tropizam prema određenoj vrsti stanica. Virusi mogu uzrokovati bolest u vrlo malim infektivnim dozama, a s druge strane izlučuju se u velikoj količini iz oboljelog organizma. Sam način izlučivanja ovisi o staničnom tropizmu pojedinog virusa. Kako virusi određeno vrijeme nakon izlučivanja zadržavaju infektivnost u vanjskoj sredini tako izvor infekcije osim oboljele osobe postaju i svi kontaminirani predmeti i prostori u njenoj okolini preko kojih se uzročnik može širiti. Fekalno-oralni prijenos je najvažniji način širenja virusa koji se mogu prenositi konzumacijom kontaminirane hrane. Ovi virusi imaju izražen tropizam prema stanicama probavnog sustava koji kao posljedicu ima izlučivanje uzročnika u velikoj količini u stolici i povraćenom sadržaju. Zbog toga oboljela osoba predstavlja izvor infekcije u izravnom kontaktu, ali istovremeno i izlučivanjem omogućava kontaminaciju predmeta i prostora u njenoj okolini, uključivši i hranu u čijoj pripremi sudjeluje. Ukoliko se takva hrana konzumira bez prethodne toplinske obrade ili ukoliko se poslužuje u kontaminiranom posuđu dolazi do novih slučajeva zaražavanja. Novija istraživanja pokazuju da su virusne infekcije sve zastupljeniji uzrok epidemija nastalih kao posljedica konzumacije kontaminirane hrane. Uz svojstva virusa koja im omogućavaju lako širenje u populaciji, razlog tome je i promjena načina života koji nužno dovodi i do promjene prehrambenih navika koje se očituju u hranjenju velikog broja ljudi na istim mjestima. Mnoge vrsta virusa mogu se prenositi kontaminiranom hranom i uzrokovati epidemije gastroenteritisa ili hepatitisa u ljudi, kao i druge kliničke oblike bolesti. Tako epidemije gastroenteritisa uzrokuju virusi iz rodova Norovirus, Rotavirus, Sapovirus, Adenovirus, Astrovirus, Coronavirus i Aichivirus, dok epidemije hepatitisa uzrokuju Hepatitis A virus i Hepatitis E virus. Virusi pripadnici roda Enterovirus mogu također biti preneseni kontaminiranom hranom i izazvati različite kliničke oblike bolesti od asimptomatske infekcije do fatalnog aseptičnog meningitisa. S obzirom na namjenu « Priručnika o biološkim opasnostima u hrani» kao pomoći u radu svim direktno ili indirektno zaposlenim u prehrambenoj industriji te pružanju informacije javnosti o bolestima koje se prenose hranom, u poglavlju « Bolesti uzrokovane virusima» predstavljene su osnovnim podacima samo četiri najučestalije i najznačajnije virusne bolesti koje se mogu prenositi konzumacijom kontaminirane hrane, dok se za sve detaljnije informacije može poslužiti navedenom literaturom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0481153-1138 - Imunologija i epizootiologija aktualnih virusnih bolesti životinja (Josip Madić, )
053-1430115-2116 - Molekularna epizootiologija i epidemiologija leptospiroze (Nenad Turk, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ljubo Barbić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Barbić, Ljubo
Biološka opasnosti u hrani: 2. dio: Virusi // Biološke opasnosti u hrani / Brlek, Diana ; Hengel, Brigita (ur.).
Osijek: Hrvatska agencija za hranu, 2009. str. 59-76
Barbić, L. (2009) Biološka opasnosti u hrani: 2. dio: Virusi. U: Brlek, D. & Hengel, B. (ur.) Biološke opasnosti u hrani. Osijek, Hrvatska agencija za hranu, str. 59-76.
@inbook{inbook, author = {Barbi\'{c}, L.}, year = {2009}, pages = {59-76}, keywords = {biological risk, food, viruses}, isbn = {978-953-55680-1-8}, title = {Biological risks in food. Part 2. Viruses}, keyword = {biological risk, food, viruses}, publisher = {Hrvatska agencija za hranu}, publisherplace = {Osijek} }