Pregled bibliografske jedinice broj: 425084
Stupanj sposobnosti laboratorija u području analitike vina procjenjen međulaboratorijskom usporedbom
Stupanj sposobnosti laboratorija u području analitike vina procjenjen međulaboratorijskom usporedbom // Zbornik radova: Drugi simpozij Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 / Gašljević, Višnja. (ur.).
Zabreb: Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008. str. 1-3 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 425084 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stupanj sposobnosti laboratorija u području analitike vina procjenjen međulaboratorijskom usporedbom
(The level of laboratory competence in field of wine analitic judged by interlaboratory proficiency testing)
Autori
Kubanović, Veronika ; Bukovčan, Renata ; Gašparec-Skočić, Ljiljana.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova: Drugi simpozij Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
/ Gašljević, Višnja. - Zabreb : Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008, 1-3
ISBN
953-97050-7-x
Skup
Drugi simpozij Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.-27. rujna
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
međulaboratorijska usporedba; vino; z-vrijednost
(proficiency testing; wine; z-score)
Sažetak
Sudjelovanje u ocjenama sposobnosti daje laboratorijima objektivna sredstva za procjenu i dokazivanje pouzdanosti podataka koje proizvode. Stoga je svrha ocjene sposobnosti laboratorija utvrđivanje kvalitete rada i provedbe određenog mjerenja. Jedna od glavnih primjena ovog postupka je utvrđivanje sposobnosti laboratorija za provedbu kompetentnog mjerenja, čime se kupcima daje dodatna sigurnost u rad laboratorija. Cilj je ovoga rada bio organiziranje projekta ocjene sposobnosti laboratorija koji se bave analitikom vina u Republici Hrvatskoj međulaboratorijskom usporedbom. Sudjelovao je 31 laboratorij sa ili bez uspostavljanog sustava kvalitete (akreditirani prema normi 17025, ovlašteni od odgovarajućeg Ministarstva, sa potvrdom tehničke osposobljenosti, te u sustavu velikih ili malih vinarija). Pripremljenim uzorcima vina testirana je homogenost i stabilnost što je potvrđeno odgovarajućom statističkom obradom podataka. U uzorku je ispitivano deset parametara: relativna gustoća, alkoholna jakost, suhi ekstrakt, reducirajući šećeri, pepeo, pH, ukupna kiselost, hlapiva kiselost, slobodni i ukupni sumporni dioksid. Metode određivanja bile su slobodan izbor laboratorija. Iz rezultata dobivenih za 10 ispitivanih parametara izračunate su z-vrijednosti i za većinu laboratorija se bile niske, čak i za parametre koji su određivani različitim metodama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA