Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424147

5. smotra rasplodnih pastuha Republike Hrvatske za pripusnu sezonu 2008. na hipodromu Zagreb


Baban, Mirjana
5. smotra rasplodnih pastuha Republike Hrvatske za pripusnu sezonu 2008. na hipodromu Zagreb // Agroglas, 177 (2008), 92-92 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
5. smotra rasplodnih pastuha Republike Hrvatske za pripusnu sezonu 2008. na hipodromu Zagreb
(5th Review of stallion breeding in the Republic of Croatia for the 2008 breeding season, held at the Zagreb hippodrome.)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 177 (2008); 92-92

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Pastusi; Hipodrom Zagreb; 5. Smotra
(Stallions; hippodrome; breeding)

Sažetak
Iznenađujuće mali broj posjetitelja, u odnosu na prethodne smotre, nije umanjio značaj prikazivanja rasplodnih pastuha u lijepo uređenom prostoru zatvorenog manježa na zagrebačkom hipodromu. Lijepo uređene pastuhe predvodili su njihovi dotjerani vlasnici, kako i priliči ovakvoj jednoj manifestaciji, a sve prema pravilniku o predvođenju konja. Pastusi su predvođeni i uz glazbu koja je bila primjerena za određene krajeve odakle pastusi potječu ili su nastali. Iako prijavljeni, na smotri nisu predstavljeni lipicanski pastusi Državne ergele lipicanaca iz Đakova i pastusi uzgojnog tipa hrvatskog sportskog konja. Osjeća se svjetski trend za uporabom konja u različitim disciplinama konjičkih sportova i različitim mogućnostima raznovrsne uporabe konja. Brojno stanje konja u RH se svake godine povećava, ne samo kvantitativno, već se veliki naglasak stavlja na uzgoj i uvoz kvalitetnih grla različitih pasmina. Raste i broj vlasnika, kao i broj grla pod selekcijskim obuhvatom. Državna smotra je od velikog značaja kako bi uzgajivači pokazali što imaju, a vlasnici rasplodnih kobila se odlučili pod kojeg će pastuha pripustiti svoje kobile. Ono što nedostaje, osim eksterijernog prikaza, svakako je progeni test pastuha, kako bi imali uvid kakvo potomstvo daje određeni pastuh. Na smotri su prikazane različite pasmine i uzgojni tipovi: arapski punokrvnjak, angloarap, tradicionalni arap, appalosa, američki kasač, slovenski kasač, lipicanac, hrvatski hladnokvrnjak, hrvatski posavac, poljski hladnokrvnjak, persheron, frizijac, haflinger, belgijski hladnokrvnjak, zweibrücker, trakehner, holstein, engleski punokrvnjak, američki quarter konj, paint.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)