Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424141

Znanstvenici iz Beča i Zagreba testirali lipicance na državnoj ergeli u Đakovu. Koliko su geni i sijedost konja krivi za pojavu melanoma kod lipicanaca?


Baban, Mirjana
Znanstvenici iz Beča i Zagreba testirali lipicance na državnoj ergeli u Đakovu. Koliko su geni i sijedost konja krivi za pojavu melanoma kod lipicanaca? // Agroglas, 174 (2008), 34-34 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Znanstvenici iz Beča i Zagreba testirali lipicance na državnoj ergeli u Đakovu. Koliko su geni i sijedost konja krivi za pojavu melanoma kod lipicanaca?
(How are genes and greying process responsible for the emergence of melanoma in Lipizzan horses?)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 174 (2008); 34-34

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Lipicanci; Melanom; Projekt INCO Copernicus
(Lipizzan horses; melanoma; INCO Copernicus project)

Sažetak
Znanstvenici Copernicus projekta na đakovačkoj ergeli. Uzgojno selekcijski rad lipicanske pasmine konja u ergeli Đakovo, a time i u Hrvatskoj, datira još od 1806. godine i to je jedna od najstarijih pasmina konja u Europi. Zbog svoje povijesti lipicanac predstavlja značajan dio europskog naslijeđa. Prema podacima FAO i LIF-a danas je postala ugrožena pasmina s oko tri tisuće životinja zbog male veličine populacije u europskim zemljama i genetske udaljenosti od ostalih toplokrvnih pasmina u čijem je uzgoju sudjelovao engleski punokrvni konj. S obzirom na njezinu dugu uzgojnu povijest u jednoj zatvorenoj populaciji, to je ipak genetski mala populacija. Najnovija istraživanja Copernicus projekta IC15CT96-0904 uključuju detaljne genetske analize lipicanske pasmine konja (“ Biotehničke metode u dokazivanju genetske različitosti u lipicanskoj pasmini” ) pri Međunarodnom savezu lipicanaca (Lippizan International Federation - LIF) sa sjedištem u Bruxellesu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)