Utjecaj tehnološkog procesa na stabilnost iskoristivog niacina u proizvodima cerealija (CROSBI ID 474061)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana ; Horvatić, Marija ; Šebečić, Blaženka
hrvatski
Utjecaj tehnološkog procesa na stabilnost iskoristivog niacina u proizvodima cerealija
Određivanje gubitaka sadržaja vitamina u žitaricama tijekom njihove obrade od velikog je značaja jer prehrambeni produkti na bazi žitarica imaju značajnu ulogu u unosu dnevne količine vitamina potrebnih organizmu. B-vitamini najviše su sadržani u aleuronskoj ovojnici i scatellumu zrna, upravo zato pročišćeno brašno žitarica gubi veliku količinu ovih bitnih sastojaka. Daljnja obrada uzrokuje novi gubitak vitamina. Cilj ovog rada bio je određivanje stabilnosti tijekom industrijske obrade zrna različitih žitarica. Sadržaj iskoristivog niacina određen je u uzorcima samljevenog očišćenog zrna, hidrotermički obrađenog zrna, te pahuljicama pšenice, raži, ječma i zobi. Ovisno o fazi tehnološkog procesa i vrsti žitarice sadržaj niacina kreće se od 0.72 do 5.24 mg u 100g uzorka. Utvrđen je utjecaj hidrotermičkog postupka kao i postupka pahuljanja na stabilnost niacina. Uzimajući u obzir visoki sadržaj niacina, pahuljice pšenice i ječma mogu se smatrati dobrim izvorom ovog za metabolizam izuzetno važnog vitamina.
proizvodi žitarica; nikotnska kiselina - stabilnost
nije evidentirano
engleski
Effect of technological processing on the stability of available niacin in cereal products
nije evidentirano
cereal products; nicotinic acid - stability
nije evidentirano
Podaci o prilogu
267-267-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sažeci radova 16. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Kurtanjek, Ž. et al.
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
16. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
23.02.1999-26.02.1999
Split, Hrvatska