Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj tehnološkog procesa na stabilnost iskoristivog niacina u proizvodima cerealija (CROSBI ID 474061)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana ; Horvatić, Marija ; Šebečić, Blaženka Utjecaj tehnološkog procesa na stabilnost iskoristivog niacina u proizvodima cerealija // Sažeci radova 16. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Ž. et al. (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1999. str. 267-267-x

Podaci o odgovornosti

Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana ; Horvatić, Marija ; Šebečić, Blaženka

hrvatski

Utjecaj tehnološkog procesa na stabilnost iskoristivog niacina u proizvodima cerealija

Određivanje gubitaka sadržaja vitamina u žitaricama tijekom njihove obrade od velikog je značaja jer prehrambeni produkti na bazi žitarica imaju značajnu ulogu u unosu dnevne količine vitamina potrebnih organizmu. B-vitamini najviše su sadržani u aleuronskoj ovojnici i scatellumu zrna, upravo zato pročišćeno brašno žitarica gubi veliku količinu ovih bitnih sastojaka. Daljnja obrada uzrokuje novi gubitak vitamina. Cilj ovog rada bio je određivanje stabilnosti tijekom industrijske obrade zrna različitih žitarica. Sadržaj iskoristivog niacina određen je u uzorcima samljevenog očišćenog zrna, hidrotermički obrađenog zrna, te pahuljicama pšenice, raži, ječma i zobi. Ovisno o fazi tehnološkog procesa i vrsti žitarice sadržaj niacina kreće se od 0.72 do 5.24 mg u 100g uzorka. Utvrđen je utjecaj hidrotermičkog postupka kao i postupka pahuljanja na stabilnost niacina. Uzimajući u obzir visoki sadržaj niacina, pahuljice pšenice i ječma mogu se smatrati dobrim izvorom ovog za metabolizam izuzetno važnog vitamina.

proizvodi žitarica; nikotnska kiselina - stabilnost

nije evidentirano

engleski

Effect of technological processing on the stability of available niacin in cereal products

nije evidentirano

cereal products; nicotinic acid - stability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

267-267-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažeci radova 16. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Kurtanjek, Ž. et al.

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

16. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

23.02.1999-26.02.1999

Split, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano