Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424072

Prehrana osoba s laktoza intolerancijom


Zlatić, Margita
Prehrana osoba s laktoza intolerancijom 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Prehrana osoba s laktoza intolerancijom
(Nutrition of people with lactose intolerance)

Autori
Zlatić, Margita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2009

Stranica
28

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Ključne riječi
Laktoza intolerancija; laktoza; osteoporoza
(Lactose intolerance; lactose; osteoporosis)

Sažetak
Laktoza intolerancija podrazumjeva simptome poput nadimanja, grčeva i dijareje, koji se mogu, ali i ne moraju pojaviti kao posljedica neprobavljene laktoze u gastrointestinalnom traktu. U ovom radu objašnjen je metabolizam laktoze, simptomi karakteristični za laktoza intoleranciju, kao i metode dijagnoze, te terminologija, a izneseni su i podaci vezani uz epidemiologiju. Zahvaljujući antrpološkim mjerenjima i dijetetičkim metodama, u eksperimentalnom dijelu rada omogućeno je prikazivanje slučaja, odnosno stvaranje profila prehrane osobe s potvrđenom laktoza intolerancijom. Cilj ovog rada bio je utvrditi unos nutrijenata, posebno kalcija, te izvore istoga iz hrane, i usporediti dobivene rezultate s preporukama. Rezultati su pokazali kako osobe s laktoza intolerancijom mogu unijeti dovoljnu količinu makronutrijenata, vitamina i minerala, bez da pri tome unose mlijeko ili proizvode koji sadrže laktozu. Uz kvalitetno planiranu prehranu, za osobe s laktoza intolerancijom, unos kalcija ne bi trebao predstavljati problem, niti bi prehrana osoba smjela rezultirati bilo kakvom malnutricijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb