Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrana osoba s laktoza intolerancijom (CROSBI ID 355163)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zlatić, Margita Prehrana osoba s laktoza intolerancijom / Panjkota Krbavčić, Ines (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Zlatić, Margita

Panjkota Krbavčić, Ines

hrvatski

Prehrana osoba s laktoza intolerancijom

Laktoza intolerancija podrazumjeva simptome poput nadimanja, grčeva i dijareje, koji se mogu, ali i ne moraju pojaviti kao posljedica neprobavljene laktoze u gastrointestinalnom traktu. U ovom radu objašnjen je metabolizam laktoze, simptomi karakteristični za laktoza intoleranciju, kao i metode dijagnoze, te terminologija, a izneseni su i podaci vezani uz epidemiologiju. Zahvaljujući antrpološkim mjerenjima i dijetetičkim metodama, u eksperimentalnom dijelu rada omogućeno je prikazivanje slučaja, odnosno stvaranje profila prehrane osobe s potvrđenom laktoza intolerancijom. Cilj ovog rada bio je utvrditi unos nutrijenata, posebno kalcija, te izvore istoga iz hrane, i usporediti dobivene rezultate s preporukama. Rezultati su pokazali kako osobe s laktoza intolerancijom mogu unijeti dovoljnu količinu makronutrijenata, vitamina i minerala, bez da pri tome unose mlijeko ili proizvode koji sadrže laktozu. Uz kvalitetno planiranu prehranu, za osobe s laktoza intolerancijom, unos kalcija ne bi trebao predstavljati problem, niti bi prehrana osoba smjela rezultirati bilo kakvom malnutricijom.

laktoza intolerancija; laktoza; osteoporoza

nije evidentirano

engleski

Nutrition of people with lactose intolerance

nije evidentirano

lactose intolerance; lactose; osteoporosis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

22.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija