Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 423974

Kasači, arapski i engleski punokrvnjaci. Nedostaje krovna organizacija hrvatskih uzgajivača engleskog punokrvnjaka.


Baban, Mirjana; Čačić, Mato
Kasači, arapski i engleski punokrvnjaci. Nedostaje krovna organizacija hrvatskih uzgajivača engleskog punokrvnjaka. // Agroglas, 94 (2004), 46-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Kasači, arapski i engleski punokrvnjaci. Nedostaje krovna organizacija hrvatskih uzgajivača engleskog punokrvnjaka.
(Trotter horses, Arabian horses and English thoroughbreds. An umbrella organization of Croatian Breeders of English thoroughbreds does not exist.)

Autori
Baban, Mirjana ; Čačić, Mato

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 94 (2004); 46-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Punokrvnjaci; Kasači; Arapi; Engleski; Uzgajivači
(English and Arabian thoroughbreds; trotter horses; breeders)

Sažetak
Povjerenstvo je utvrdilo stanje uzgoja trkaćih pasmina konja. Pregled je učinjen prema sekcijama: arapska pasmina, engleski punokrvnjak i kasači. Ergela arapskih konja Višnjica prva je predstavila rad u protekloj godini i plan za daljnji razvoj ergele. Brojno stanje uzgoja ergele u 2004. godine je ukupno 42 grla, od toga je 9 kobila, 4 pastuha, 8 ženske omadi, 14 muške omadi, 5 muške i 2 ženska ždrebeta. Kondicijsko stanje grla je dobro, plodnost je bila dobra (78%), zdravstveno stanje grla je dobro a redovne zakonski naređene mjere su provedene u cijelosti. Skup je informiran da je u ovoj godini proglašen stečaj Viagra d.d.-Slatina, umjesto predviđene sanacije. Ergela je ušla u stečajnu masu te je sukladno Stečajnom zakonu raspisana prodaja. Za opstanak ergele u cjelini zainteresirana je lokalna zajednica. Ispred pasmine konja engleski punokrvnjak predstavila je svoj rad Ergela engleskog punokrvnjaka Serdar iz Zagreba. Ergela broji 5 pastuha, 10 kobila, 3 muška i 2 ženska ždrijebeta. Osim vlastitog uzgoja ergela se kao dodatnom aktivnošću bavi uslužnim smještajem tako da je na ergeli još 11 grla uslužno smještenih. Istaknut je izravan utjecaj ergele na uzgoj trkaćih konja u Hrvatskoj i na razvoj konjičkog-trkaćeg sporta, te problem ne postojanja krovne organizacije koja bi zastupala hrvatski uzgoj engleskog punokrvnjaka u krovnoj organizaciji Weatherbys u Engleskoj. Ergela ističe i problem kontrole i nadzora nad širenjem spolnih zaraznih bolesti prvenstveno kontagioznog konjskog metritisa koji je u protekloj godini prouzrokovao veliku neplodnost u ergeli. Zakonski naređene mjere su provedene, zdravstveno stanje i plodnost u ovoj godini je bila dobra. Udruga uzgajivača kasačih konja iz Bjelovara obuhvaća uzgajivače sa sedam županija i broji 25 uzgajivača s nešto manje od 200 konja od čega je 10 odabranih pastuha. Udruga je u revitalizaciji tako da će se na idućoj skupštini dobiti precizniji podaci o stanju članova i konja pod obuhvatom. Za iduću godinu udruga planira povećanje broja trkaćih dana u suradnji sa Hrvatskim kasačkim savezom, rad na povećanju nagradnog fonda u klasnim utrkama te otvaranje vidova burze kasačkih konja. Zaključak Povjerenstva je da se uzgojne organizacije trebaju što prije dogovoriti i organizirati svoje uzgoje kako bi se ubrzao put ka međunarodnom priznanju ovih pasmina. Povjerenstvo također smatra da zajedničkim radom uzgojnih organizacija trkaćih pasmina konja se jedino može postići veća dohodovnost ovog uzgoja. HSC se zadužuje i dalje u radu na ustroju ovih uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek