Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 423966

Intervju s dipl. ing. Radiologije Nikolom Vidačićem – prvim hrvatskim vozačem dvoprega i na međunarodnoj sceni. Najteže je istrenirati konje za dresuru.


Baban, Mirjana
Intervju s dipl. ing. Radiologije Nikolom Vidačićem – prvim hrvatskim vozačem dvoprega i na međunarodnoj sceni. Najteže je istrenirati konje za dresuru. // Agroglas, 89 (2004), 78-79 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Intervju s dipl. ing. Radiologije Nikolom Vidačićem – prvim hrvatskim vozačem dvoprega i na međunarodnoj sceni. Najteže je istrenirati konje za dresuru.
(The interview with Nikola Vidačić, B. Sc. in radiology – the first Croatian two-horse team driver on the international scene. The most difficult is to train horses for equestrian dressage.)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 89 (2004); 78-79

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Zaprežni Sport; Vidačić; Trening
(Horse driving sport; training; horses)

Sažetak
Gotovo su svi slavonski uzgajivači konja tradicionalno vezani za uzgoj lipicanaca u svojim obiteljima. Kod Vas to nije slučaj. Kada je ustvari kod Vas počelo zanimanje za lipicance? Prije desetak godina u svojoj staji držao sam hladnokrvne konje. 1994. godine sam s parom hladnokrvnih omica nastupao na smotri đakovačkih vezova. Tada sam se uvjerio da to nisu konji za takve manifestacije. Odlučio sam ih odmah prodati, bez obzira što sam dobio upola manje novaca nego što su vrijedile. Počeo sam kupovati lipicance, a grla sam nabavljao od privatnih uzgajivača ili s đakovačke ergele. I što bi na kraju preporučili za napredak zaprežnog sporta u Hrvatskoj? Primjeniti kompletno mađunarodna pravila za utakmice dresure, maratona i vožnju između čunjeva. Pooštriti kriterije u smislu smanjivanja razmaka između čunjeva, te praviti kompliciranije fiksne prepone sa više kapija. Neophodno je educirati i vozače i suce u tom smislu. Kada savladamo takve utakmice u dvoprezima trebalo bi ih organizirati i za jednoprege, četveroprege i ponije. Utrenirani konji na međunarodnim natjecanjima postižu za nas nezamislivu cijenu i time bi se itekako opravdao uzgoj lipicanaca, a ne da je kao do sada bavljenje konjima čist gubitak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)