Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 423964

Završeno finale dvoprežnog prvenstva Hrvatske – uspješni organizator Konjogojska udruga Gundinci. Značajan napredak zaprežnog sporta u Hrvatskoj.


Baban, Mirjana
Završeno finale dvoprežnog prvenstva Hrvatske – uspješni organizator Konjogojska udruga Gundinci. Značajan napredak zaprežnog sporta u Hrvatskoj. // Agroglas, 87 (2004), 54-55 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Završeno finale dvoprežnog prvenstva Hrvatske – uspješni organizator Konjogojska udruga Gundinci. Značajan napredak zaprežnog sporta u Hrvatskoj.
(The Croatian Championship Finals in two-horse team driving finished – the Gundinci Equestrian Association, a successful organizer. A significant progress in horse driving sport in Croatia.)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 87 (2004); 54-55

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Zaprežni Sport; Finale; Hrvatska
(Horse driving sport; finals; Croatia)

Sažetak
Već su se prošle godine i natjecatelji i publika uvjerili da je vožnja zaprežnim kolima u državnom prvenstvu Hrvatske prevazišla amatersku razinu. Vozačima i njihovim suvozačima do prošle godine nisu nametnuta stroga pravila u odijevanju, a utakmice su se vozile isključivo s konjima upregnutim u svatovska kola, kapije su bile isključivo pomične. No, ovaj vid sporta, izvan Hrvatske, itekako ima stroga pravila ne samo u odvijanju utakmica u dresurnoj vožnji, vožnji kroz kapije i daleko najtežoj discplini – maratonu, koja podrazumijeva prolaz kroz čvrste, fiksne prepone, vodu, mostove i slično, već je njegovo održavanje nezamislivo bez uporabe pravog sportskog rekvizita – fijakera. U to se uvjerilo i 60-tak članova konjogojskih udruga koji su ove godine organizirano posjetili svjetsko prvenstvo u vožnji četveroprega u mađarskom gradu Kecskemetu. I što na kraju Prvenstva reći? Iskrene čestitke sjajnim vozačima i njihovim konjima, svim organizatorima Prvenstvenih utakmica (pogotovo maratonskih vožnji), revijalnih, te juniorskih utakmica na kojima leži budućnost zaprežnog sporta. Iskrene čestitke i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli razvitku zaprežnog sporta u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)