Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 423962

Ocijenjeni lipicanski pastusi za rasplod. Ispit radne sposobnosti i ocjena lipicanskih pastuha – samo preduvjet za licenciranje.


Baban, Mirjana
Ocijenjeni lipicanski pastusi za rasplod. Ispit radne sposobnosti i ocjena lipicanskih pastuha – samo preduvjet za licenciranje. // Agroglas, 81 (2004), 12-13 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Ocijenjeni lipicanski pastusi za rasplod. Ispit radne sposobnosti i ocjena lipicanskih pastuha – samo preduvjet za licenciranje.
(Lipizzan stallions for breeding purposes evaluated. Examination of working capacity and evaluation of Lipizzan stallions – only a prerequisite for licensing.)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 81 (2004); 12-13

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Lipicanci; Pastusi; Licenciranje
(Lipizzan horses; stallions; licensing)

Sažetak
U okviru održavanja 7. međužupanijske stočarske izlozbe u Slavonskom Brodu i 24. - tih "Konja bijelaca" u Babinoj Gredi održan je po prvi puta pregled, ocjena i klasiranje, tj. odabir rasplodnih pastuha lipicanske pasmine zemaljskog uzgoja od strane Povjerenstva Savjeta uzgojnog programa lipicanske pasmine konja. Prema odluci Savjeta uzgojnog programa lipicanske pasmine konja lipicanski pastusi će se ocijeniti i prema tome predložiti odabrane pastuhe Povjerenstvu za licenciranje. Lipicanski pastusi, locirani na različitim područjima, predočeni su Povjerenstvu na sajmu u Sl. Brodu 05. lipnja i u okviru održavanje tradicionalne manifestacije, 24. po redu - "Konji bijelci" 12. lipnja u Babinoj Gredi. Ukoliko bude bilo potrebno, te dio pastuha koji nije bio predveden na ove dvije manifestacije, organizirati ce se dodatno i ocjenjivanje u okviru trece manifestacije ili će se grla pojedinačno pregledati i ocijeniti. Ono sto bi svakako trebalo istaknuti je nerazumijevanje uzgajivača oko pojma što je to licenciranje. Dakle, pogrešno tumačenje da je pastuh koji je ocijenjen ili koji je položio ispit radne sposobnosti licencirani – je pogrešno. To su samo preduvjeti (ispit radne sposobnosti i ocjenjivanje) kako bi se licenciranje moglo održati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)