Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 423516

Augustin Šabalja, Porat i Portani u 19. i 20. viku


Augustin Šabalja, Porat i Portani u 19. i 20. viku, Porat: Općina Malinska-Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska, 2009 (monografija)


Naslov
Augustin Šabalja, Porat i Portani u 19. i 20. viku
(The village of Porat (island of Krk) in the 19th and 20th century)

Urednik/ci
Galović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Općina Malinska-Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska

Grad
Porat

Godina
2009

Stranica
76

ISBN
978-953-99716-1-6

Ključne riječi
Augustin Šabalja; Porat; 19. i 20. st.
(Augustin Šabalja; village of Porat; island of Krk; 19th and 20th century)

Sažetak
Knjiga Augustina Šabalje Porat i Portani u 19. i 20. viku pisana je na autorovoj materinskoj čakavštini, a sadržava sljedeće cjeline: Život naših starih (Ribarija, Morski pas u valu, Ki alat su naši stari duperali, Pekjari, Gradina), Užance naših starih (Molitva i kanat, Ča su naši stari nosili, Kudlaci i štrige, Priprave i običaji za ženidbu, Portani i tanac, Jilo se od jedne zdele, Od Badnjaka do Tri Kralji, Užance velike šetemane, Mandalenjina i Prošćenje), Portanski fratri (Fratri – zemljoradnici, Padre Šime Žic, Padre Vice i padre Jacinto) i Od venecijanskoga Porta do turističkog naselja (Porat – glavni porat na ovu bandu otoka, Gradnja crikve i zvonika, Kolera u Porat, Teška 1917., Vrime zad Drugoga svjetskog rata).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest

Napomena
Augustin Šabalja rođen je 25. ožujka 1919. godine u Portu od majke Jele rođene Milčetić i oca Iva, koji su imali sedmero djece (troje djece umrlo je vrlo maleno). Osnovnu školu pohađao je u Bogovićima te je završio pet razreda. Sve do vojnog roka ostao je živjeti u Portu s majkom jer mu je otac boravio i radio u Americi. Vojsku je služio u Šibeniku, a ondje je teško obolio te bio poslan kući. Nakon dijagnoze više liječnika rečeno mu je da mu nema spasa. Majčina njega i zavjeti Majci Božjoj pomogli su skori oporavak i ozdravljenje. Zbog bolesti bio je oslobođen sudjelovanja u ratu. Baš u to vrijeme počeo je učiti note. Više od pedeset godina s velikim je oduševljenjem slavio liturgiju sviranjem i pjevanjem u samostanskoj crkvi svete Marije Magdalene. Oženio se 8. veljače 1948. godine za Maricu rođenu Drpić. Imali su četvero djece (jedno umrlo kao malo dijete). Kao i svi Portani, za života se ponajprije bavio ribolovom i poljoprivredom. Rado je pripovjedao "kako su živili naši stari". U poznim je godinama odlučio to i zapisati. Umro je 22. lipnja 2001. godine. Rukopis Augustina Šabalje objavljuje se u godini svečanog jubileja – osam stoljeća postojanja franjevačkog reda (1209. – 2009.), a čiji su trećoredci prisutni u Portu preko pet stotina godina, i svečanog obilježavanja 100. obljetnice organiziranog turizma u Malinskoj (1909. – 2009.).POVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1300620-0641 - MONUMENTA MEDIAEVALIA VARIA (SREDNJOVJEKOVNI POVIJESNI SPOMENICI) (Neven Budak, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Galović (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Augustin Šabalja, Porat i Portani u 19. i 20. viku, Porat: Općina Malinska-Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska, 2009 (monografija)
Galović, T. (ur.) (2009) Augustin Šabalja, Porat i Portani u 19. i 20. viku. Porat, Općina Malinska-Dubašnica i Turistička zajednica općine Malinska.
@book{book, editor = {Galovi\'{c}, T.}, collectioneditor = {Cveli\'{c}, Josipa and Dujmovi\'{c}, Perica and Galovi\'{c}, Tomislav and Gr\v{z}eti\'{c}, Gordana and Mrakov\v{c}i\'{c}, Petrica}, year = {2009}, pages = {76}, keywords = {Augustin \v{S}abalja, village of Porat, island of Krk, 19th and 20th century}, isbn = {978-953-99716-1-6}, title = {The village of Porat (island of Krk) in the 19th and 20th century}, keyword = {Augustin \v{S}abalja, village of Porat, island of Krk, 19th and 20th century}, publisher = {Op\'{c}ina Malinska-Duba\v{s}nica i Turisti\v{c}ka zajednica op\'{c}ine Malinska}, publisherplace = {Porat} }