Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 423461

Završila državna prvenstva u vožnji dvoprega. Medvidović i dalje suveren, Filipović za leđima.


Baban, Mirjana
Završila državna prvenstva u vožnji dvoprega. Medvidović i dalje suveren, Filipović za leđima. // Agroglas, 64 (2003), 16-17 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Završila državna prvenstva u vožnji dvoprega. Medvidović i dalje suveren, Filipović za leđima.
(The State Championship in the two-horse team driving finished. Medvidović is still in the lead, Filipović close behind.)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 64 (2003); 16-17

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Zaprežni Sport; Državno Prvenstvo; Medvidović; Filipović
(Horse driving sport; State Championship; two-horse team)

Sažetak
Tko prati ovaj vid zaprežnog sporta u Hrvatskoj, shvatio je, čemu ushićenje, jer se do sada na amaterskoj razini odvijao već 15-tak godina, najčešće na prostorima slavonske ravnice. Poznato je koliki su niz godina strastveni zaljubljenici u lipicance držali svoje konje u slavonskim stajama samo sebi za ljubav. Gizdavi ljepotani najčešće su provodili vrijeme zatvoreni u stajama, samo bi se za kicošenje uprezali u svatovska kola i odlazili na kirvaje, svatove ili kulturne manifestacije kao što su bili Đakovački vezovi, Brodsko kolo ili Vinkovačke jeseni i manji broj sličnih okupljališta zaljubljenika u zaprege. I nitko s time nije bio potpuno sretan, niti zadovoljan. I sam iz rodne Vuke, ravnatelj ergele Ivica Mandić i nekoliko njegovih najbližih suradnika, prepoznali su vrijednost zaprežnih konja i mogućnost bavljenja ovim vidom konjičkog sporta ugledavši se na ne tako daleku Mađarsku, koja je upravo i dala najbolje vozače svijeta i u vožnji dvoprega i četveroprega te ostale zemlje u Europi, ali i sudjelovanjem đakovačkih lipicanaca na njima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)