Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena smjera toka plina radi postizanja sigurnog i djelotvornog rada CPS Molve, (CROSBI ID 764402)

Druge vrste radova | ostalo

Špirić, Zdravko ; Vađunec, Josip Promjena smjera toka plina radi postizanja sigurnog i djelotvornog rada CPS Molve, // Tehnička dokumentacija INA-Naftaplina. 2004.

Podaci o odgovornosti

Špirić, Zdravko ; Vađunec, Josip

hrvatski

Promjena smjera toka plina radi postizanja sigurnog i djelotvornog rada CPS Molve,

Projektno rješenje, koje je odabrano sukladno najkvalitetnijim spoznajama i tehnološkim rješenjima za ovu vrstu procesa, prema kojem je dizajnirano i izgrađeno postrojenje za uklanjanje žive iz prirodnog plina u Hrvatskoj, prouzročilo je značajne probleme u sekciji "Uklanjanje žive" tijekom funkcionalnog ispitivanja, pokusne proizvodnje kao i tijekom prve godine rada. Naime, brojne poteškoće, nepravilnosti i zastoji u radu otežavali su upravljanje procesom i značajno utjecali na uspostavljanje sigurnog rada postrojenja i ostvarenje stabilne proizvodnje. Problemi su se očitovali u nedostatku pouzdanih rezultata mjerenja žive u procesnoj struji ; drastičnom padu efikasnosti i smanjenju &laquo ; radnog vijeka&raquo ; uklanjanja žive uz prijetnju nekontroliranog - prijevremenog i neočekivanog &laquo ; proboja žive&raquo ; kroz sloj adsorbera. Poteškoće su nastajale uslijed &laquo ; blokiranja aktivnih mjesta&laquo ; u mikro-kristalnoj strukturi aktivnog ugljena i/ili &laquo ; ispiranja&raquo ; elementarnog sumpora impregniranog u aktivni ugljen u reaktoru, što je rezultiralo čepljenjem izmjenjivača topline sumporom, ali i parafinima i višim ugljikovodicima i ugrožavanjem projektiranih performansi. Sve to za posljedicu je imalo povećani pad tlaka kroz izmjenjivač i česte prekide u radu zbog potrebe mehaničkog čišćenja ali i prodor viših ugljikovodika u a-MDEA sekciju gdje je dolazilo do snažnog pjenjenja.

prirodni plin; postojenje; modifikacija

nije evidentirano

engleski

Changing the natural gas flow direction in order to achieve a safe and effective perfomance of CPS Molve

nije evidentirano

natural gas; process plant; modification

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Tehnička dokumentacija INA-Naftaplina

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo