Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Potreba, mogućnost i opravdanost provedbe bio-monitoringa u INA-Naftaplinu (CROSBI ID 764400)

Druge vrste radova | ostalo

Špirić, Zdravko Potreba, mogućnost i opravdanost provedbe bio-monitoringa u INA-Naftaplinu // Tehnička dokumentacija INA-Naftaplina, Zagreb. 2002.

Podaci o odgovornosti

Špirić, Zdravko

hrvatski

Potreba, mogućnost i opravdanost provedbe bio-monitoringa u INA-Naftaplinu

Da bi se smanjili ekološki rizici i izbjegle štetne posljedice koje mogu biti rezultat djelatnosti naftnog rudarstva, potrebno je provoditi stalna i sustavna istraživanja učinaka svih aktivnosti, postrojenja, objekata i instalacija za istraživanje, proizvodnju i transport nafte i plina na zdravlje i okoliš. Radi pravovremenog i pouzdanog utvrđivanja najznačajnijih izvora, razine, opsega i dinamike onečišćenja, tj. ekoloških rizika, te radi boljeg razumijevanja i učinkovitijeg razrješenja ekoloških izazova, ali i radi planiranja, kontrole i smanjenja troškova u naftnom rudarstvu, potrebne su djelotvorne metode praćenja okoliša. Stoga je, pored ostalog, potrebno uspostaviti i održavati odgovarajući ekološki monitoring, tj. osigurati prikupljanje optimalnog broja rezultata ekoloških mjerenja (utvrđivanje kakvoće zraka, vode, tla i proizvoda). Jedino tako je moguće pouzdano identificirati i kvantificirati promjene ekoloških značajki prostora koji želimo koristiti za učinkoviti razvoj naftnog gospodarstva, ali i štititi ga. Dosadašnja istraživanja u razvoju i primjeni bio-monitoringa lišajevima, koji se za sada u Hrvatskoj koristi jedino za potrebe praćenja i procjene utjecaja djelatnosti naftnog rudarstva na okoliš, potvrdila su da je to vrlo osjetljiva, pouzdana i prilagodljiva tehnika. Uz osiguranje golemog broja korisnih ekoloških informacija važnih za zaštitu i upravljanje okolišem, bio-monitoringom istovremeno štedimo vrijeme i novac. Primjerice, primjenom bio-monitoringa identificirani su mogući izvori opasnosti vezani uz rad specifičnog tehnološkog procesa, a troškovi monitoringa (za specifični onečišćivač – živa na Molvama) smanjeni su za više od 70%.

naftna industrija; biomonitoring

nije evidentirano

engleski

Needs, possibility and legitimacy of the implementation of bio-monitoring in the INA-Naftaplin

nije evidentirano

petroleum industry; biomonitoring

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Tehnička dokumentacija INA-Naftaplina, Zagreb

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita