Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Detekcija živinih para duž rasjednih pukotinskih sistema na površini zemlje u korist naftnogeološke procjene istražnih prostora (CROSBI ID 764397)

Druge vrste radova | ostalo

Dragaš, Mate ; Špirić, Zdravko ; Runjić, Šime Detekcija živinih para duž rasjednih pukotinskih sistema na površini zemlje u korist naftnogeološke procjene istražnih prostora // Stručna dokumentacija INA-Naftaplina, Zagreb. 1999.

Podaci o odgovornosti

Dragaš, Mate ; Špirić, Zdravko ; Runjić, Šime

hrvatski

Detekcija živinih para duž rasjednih pukotinskih sistema na površini zemlje u korist naftnogeološke procjene istražnih prostora

Istraživanje nafte i plina je izuzetno složen, dugotrajan, skup i rizičan proces. Zbog toga se proces nastoji ubrzati te smanjiti troškove, ali i rizik pronalaska nafte i plina. Osnovni je cilj procesa istraživanja ugljikovodika pronalaženja kvalitetne zamke i zasićene sa ugljikovodicima. Klasičnim geološkim i geofizičkim metodama pronalaze se kvalitetne zamke, a njihovo zasićenje ugljikovodicima pokušava se odrediti geokemijskim metodama. S naftnogeološkog stajališta rasjedni i pukotinski sistemi otežavaju preciznu i pouzdanu (kvalitativnu i kvantitativnu) procjenu utvrđenih zamki. Ovisno o položaju rasjednih sistema u odnosu na zamku, u jednom slučaju može doći do potpune, a u drugom samo do djelomične migracije ugljikovodika iz zamke (Prilog 1). Osim ovih primjera postoje i rasjedni sistemi koji su praktički nepropusni i koji u potpunosti zadržavaju ugljikovodike u zamci. Standardnim geološkim i geofizičkim metodama, pored ostaloga, utvrđuju se rasjedni i pukotinski sistemi. Međutim, navedenim metodama nije moguće utvrditi da li su ti sistemi propusni ili ne. Uz pomoć instrumenata Zeeman PA-915 za detekciju vrlo niskih koncentracija žive moguće je u određenom broju slučajeva vrlo pouzdano utvrditi (ne)propusnost rasjednih i pukotinskih sistema (Prilog 2). To je upravo ono što je za pravilnu i potpunu interpretaciju geoloških i geofizičkih istraživanja potrebno, a što je do sada nedostajalo i nije bilo moguće utvrditi dosad poznatim metodama i korištenim tehnikama.

živa; rasjed; nafta

nije evidentirano

engleski

Detection of mercury vapor on the earth surface along fault system in favor of petroleum-geological assessment

nije evidentirano

mercury; fault; petroleum

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Stručna dokumentacija INA-Naftaplina, Zagreb

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geologija, Kemijsko inženjerstvo, Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo