Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 423274

Štetnost imaga zlatnih mara Cetonia aurata L/Potosia cuprea Fabricius na plodovima zastupljenih kultivara breskve i nektarine u Ravnim kotarima


Ražov, Josip; Toth, Miklos; Barić, Božena
Štetnost imaga zlatnih mara Cetonia aurata L/Potosia cuprea Fabricius na plodovima zastupljenih kultivara breskve i nektarine u Ravnim kotarima // Glasnik zaštite bilja, 3 (2009), 19-26 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Štetnost imaga zlatnih mara Cetonia aurata L/Potosia cuprea Fabricius na plodovima zastupljenih kultivara breskve i nektarine u Ravnim kotarima
(Harmfulness of adult Rose chaffers Cetonia aurata L. and Potosia cuprea Fabricius on fruits of represented peach and nectarine cultivars in Ravni kotari)

Autori
Ražov, Josip ; Toth, Miklos ; Barić, Božena

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 3 (2009); 19-26

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Zlatne mare; breskve; plodovi; štete; lovke s hranidbenim atraktantom
(Rose chaffers; peaches; fruits; damages; attractant traps)

Sažetak
Posljednjih desetak godina na području Ravnih kotara u blizini sela Prkos primijećeno je da vrste zlatne mare, koje se do sada nisu smatrale važnijim štetnicima, u pojedinim godinama počinju pričinjavati ozbiljnije štete na plodovima breskve i nektarine u zriobi. Štete se očituju u vidu grizotina na plodu, koji tada gubi tržnu vrijednost. U literaturi nema gotovo nikakvih podataka o načinu i razini šteta na plodovima koje pričinjavaju ove vrste. 2007. i 2008. godine u okolici sela Prkos proveli smo istraživanje dinamike populacije u voćnjacima breskve i nektarine i razine šteta na plodovima breskve i nektarine koje vrste Zlatne mare čine. Uočeno je da se Zlatne mare najvećim dijelom javljaju u vrijeme dozrijevanja plodova, kada mogu i uzrokovati ekonomski značajna oštećenja na plodu breskve i nektarine. Zabilježene su štete i do 8 %. Korištene su lovke sa hranidbenim atraktantom Csalomon&reg ; ; VARb3k koje mogu služiti za praćenje pojave, ali i za suzbijanje metodom masovnog ulova. Za ocjenu i izračun šteta na plodovima korištena je vlastita metodika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA