Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Identifikacija i karakterizacija autohtonih sojeva skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara žilavka (CROSBI ID 553953)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Redžepović, S. ; Pohajda, I. ; Čolo, J. ; Duraković, L. ; Huić, K. ; Orlić, S. Identifikacija i karakterizacija autohtonih sojeva skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara žilavka // Zbornik XIX naučno-stručnog skupa poljoprivrede i prehrambene industrije / Bogućanin, Hamid ; Bijeljac, Sonja (ur.). Sarajevo: Poljoprivredni fakultet, Sarajevo, 2005. str. 189-189

Podaci o odgovornosti

Redžepović, S. ; Pohajda, I. ; Čolo, J. ; Duraković, L. ; Huić, K. ; Orlić, S.

hrvatski

Identifikacija i karakterizacija autohtonih sojeva skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara žilavka

Alkoholna fermentacija podrazumijeva složeni biokemijski i ekološki proces s interakcijama različitih vrsta gljiva, kvasaca, bakterija, kao i njihovih mikovirusa i bakteriofaga. Vodeća uloga u tom procesu pripada kvascima, prvenstveno rodu Saccharomyces koji je odgovoran za kvalitetno dovršenje alkoholne fermentacije. Posljednjih godina, razvojem metoda molekularne biologije značajno su unaprijeđena istraživanja ekologije i bioraznolikosti sojeva S. cerevisiae izoliranih iz prirodnog okoliša. Tijekom ovog istraživanja izvršena je izolacija, genetička i fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva kvasaca grupe Saccharomyces sensu stricto. Izolacija je izvršena s izabranih ekoloških područja vinogradarskih položaja Mostarskog vinogorja kultivara Žilavka. Uzorci grožđa za izolaciju kvasca bili su uzeti s položaja Blizanci, Tepčići i Dubravka, Čitluk. Ukupno je izdvojeno 80 izolata, a fiziološkim i molekularnim metodama (PCR-RFLP) 43 izolata je identificirano kao vrsta S. cerevisiae. Pokusima mikrofermentacija u laboratorijskim uvjetima (sinteza etanola i hlapive kiseline) izdvojeno je 14 izolata (od kojih 8 s položaja Blizanci) koji bi se morali detaljnije ispitati u uvjetima podruma. Ispitivana je i sinteza egzocelularnih enzima koji imaju značenje u proizvodnji vina. Samo 1 soj je sintetizirao beta-glukozidazu, a njih 12 pektinazu. Navedeno istraživanje predstavlja prvi znanstveni pristup identifikaciji i karakterizaciji sojeva S. cerevisiae s kultivara Žilavka.

Saccharomyces sensu stricto; Žilavka; PCR-RFLP; selekcija

nije evidentirano

engleski

Identification and characterization of indigenous strains of Saccharomyces sensu stricto group isolated from žilavka cultivar

nije evidentirano

Saccharomyces sensu stricto; Žilavka; PCR-RFLP; selection

nije evidentirano

Podaci o prilogu

189-189.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik XIX naučno-stručnog skupa poljoprivrede i prehrambene industrije

Bogućanin, Hamid ; Bijeljac, Sonja

Sarajevo: Poljoprivredni fakultet, Sarajevo

Podaci o skupu

Nepoznat skup

poster

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija