Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 422969

W Poszukiwaniu wlasnego glosu


Nikčević, Sanja
W Poszukiwaniu wlasnego glosu // Dialog (Warszawa), LIII (2009), 11; 64-77 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
W Poszukiwaniu wlasnego glosu
(Searching for a Voice (U potrazi za vlastitim glasom))

Autori
Nikčević, Sanja

Izvornik
Dialog (Warszawa) (0012-2041) LIII (2009), 11; 64-77

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Suvremena hrvatska drama; politička drama; emocija; intertekstualnost; ratna drama; Tena Štivičić; Tomislav Zajec;
(Contemporary Croatian drama; political plays; emotion; intertekstuality; war plays; Tena Štivičić; Tomislav Zajec;)

Sažetak
Članak proučava zadnjih četvrt stoljeća hrvatske književnosti (od šezdesetih kao prekretnice) kroz analizu korpusa kanonskih i prihvaćenih drama, naročito njihova odnosa prema stvarnosti u kojoj pisci žive. Analizirajući temama koje pisci odabiru kao i žanrove za kojima posežu dolazi se do interesantne križaljke u kojoj se odnosi politike, emocije i intertekstualnosti izmjenjuju u dominaciji pojedine sastavnice. Tako dok su šezdeseti i sedamdesete dominanto bile subverzivne, osamdesete su bile u potrazi za emocijom a devedesete za vlastitim glasom (uz dominaciju intertekstualnosti. Na kraju članka je posebna analiza drama „ Dvije“ Tene Štivičić i „ Mlijeko“ Tomislava Zajeca koje su u tom broju časopisa objavljene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnosti

Napomena
Rad je teorijski dio časopisnog bloka pod nazivom Hrvatska scena u kojem su još objavljene dvije drame Tena Štivičić "Dvije" i Tomislav Zajec "Mlijeko". To je proširen i prilagođen rad "U potrazi za glasom između emocije, politike i intertekstualnosti. Skica za studiju o četvrt stoljeća hrvatske drame" Republika 1/2006, str 34-46 je. Prevela na češki Agnieska Lasek.POVEZANOST RADA


Ustanove
Umjetnička akademija, Split

Autor s matičnim brojem:
Sanja Nikčević, (213923)