Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 422845

Kako povećati proizvodnju mesa i mlijeka "MILKO_VZ"


Vincek, Dragutin; Ernoić, Miljenko
Kako povećati proizvodnju mesa i mlijeka "MILKO_VZ" // Ostvarenja : jedan čovjek čini razliku
Zagreb: Nrvatska narodna stranka-liberalni demokrati, 2007. str. 211-231


Naslov
Kako povećati proizvodnju mesa i mlijeka "MILKO_VZ"
(Increase of milk and beef production "MILKO_VZ")

Autori
Vincek, Dragutin ; Ernoić, Miljenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Ostvarenja : jedan čovjek čini razliku

Izdavač
Nrvatska narodna stranka-liberalni demokrati

Grad
Zagreb

Godina
2007

Raspon stranica
211-231

ISBN
978-953-95799-0-4

Ključne riječi
projekcija, obiteljsko gospodarstvo, Varaždinska županija
(projection, family farms, Varaždin County)

Sažetak
Da bi se povećala proizvodnja mlijeka na gospodarstvima u Varaždinskoj županiji, potreban je znatan kapital. Ako povećanje gospodarstava bude ovisilo o financijskom uspjehu samih gospodarstava i o vlastitu investiranju, uz sadašnje uvjete proizvodnje, proizvodnja mlijeka će još više padati zbog niske proizvodnosti i gospodarske nedjelotvornosti. Dok je državna politike neučinkovita, ne može se očekivati djelovanje gospodarskih zakonitosti koje će poticati povećanje gospodarstava, naglo povećanje proizvodnje mlijeka po kravi i itd.. Varaždinska županija iako ima sve prirodne prednosti kao i poznatu i dugu tradiciju u govedarstvu, bilježi pad ukupnog broja krava od početka devedesetih godina prošlog stoljeća uz određena kolebanja sve do danas. Kako je sadašnja veličina stada i poljoprivrednog zemljišta izrazito loša potrebno je provesti postepeno povećanje i okrupnjavanje obiteljskih farmi. Cilj programa MILKO-VZ je zaustavljanje daljnjeg pada broja krava i povećanje proizvodnje mlijeka, održavanja krajobraza, ostvarivanje dodatnog izvora prihoda u domaćinstvima i zadržavanje ljudi u ruralnim područjima. Uz to u sadašnjoj nepovoljnoj strukturi stada neophodno je dati i mogućnost održivosti i malim farmama, te ih poticati na držanje minimalno 10 i više simentalskih krava s razinom trženosti mlijeka od 4.000 litara na više. Na taj način omogućila bi se povoljna pasminska struktura i povećala proizvodnja kvalitetnog junećeg mesa. Gubitak krava u proizvodnji mlijeka može se donekle, ali ne u potpunosti, kompenzirati povećanom proizvodnjom po kravi. Naprotiv gubitak teladi, odnosno proizvodnja goveđeg i junećeg mesa isključivo je određena brojem krava, pasminskom strukturom i plodnošću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Miljenko Ernoić (autor)

Avatar Url Dragutin Vincek (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vincek, Dragutin; Ernoić, Miljenko
Kako povećati proizvodnju mesa i mlijeka "MILKO_VZ" // Ostvarenja : jedan čovjek čini razliku
Zagreb: Nrvatska narodna stranka-liberalni demokrati, 2007. str. 211-231
Vincek, D. & Ernoić, M. (2007) Kako povećati proizvodnju mesa i mlijeka "MILKO_VZ". Ostvarenja : jedan čovjek čini razliku. Zagreb, Nrvatska narodna stranka-liberalni demokrati, str. 211-231.
@inbook{inbook, year = {2007}, pages = {211-231}, keywords = {projection, family farms, Vara\v{z}din County}, isbn = {978-953-95799-0-4}, title = {Increase of milk and beef production "MILKO\_VZ"}, keyword = {projection, family farms, Vara\v{z}din County}, publisher = {Nrvatska narodna stranka-liberalni demokrati}, publisherplace = {Zagreb} }