Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama (CROSBI ID 474018)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Petričević, Živković Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko et al. (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 141-141-x

Podaci o odgovornosti

Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Petričević, Živković

hrvatski

Utjecaj genetske osnove na točnost procjene prinosa mesa u svinjskim polovicama

Istraživan je utjecaj genetske osnove svinja na točnost procjene prinosa mesa u polovicama. U istraživanje je bilo uključeno 4 skupine po 30 svinja obaju spolova, i to: 1.skupina=/VJxNjL/xNjL; 2.skupina=/VJxŠL/xNjL; 3.skupina=/ŠLxVJ/xVJ i 4.skupina= svinje iz slobodnog otkupa, nepoznate genetske osnove. Svinje su zaklane u nekoliko klaonica u istočnoj Slavoniji. Prinos mesa utvrđen je disekcijom (TD) po WENIGERU i sur. (1963) i procjenjen s pomoću tri različita matematička izraza. Prvi matematički izraz (PF) propisan je odredbama Pravilnika o utvrđivanju trgovačkih kategorija i klasa svinjskih trupova i polovica (N.N. RH br. 79/1995), a druga su dva izraza (MF2 i MF3) izvedena na osnovi vlastitih istraživanja KUŠEC (1996). U polovicama 1.skupine svinja najmanje razlike između objektivno utvrđenog (TD) i procjenjenog prinosa mesa očitovale su jednadžbe MF2 i MF3 (1.19%), a najveće jednadžba PF (2,73%). Prema prosječnom objektivno utvrđenom prinosu mesa svinjske polovice 1.skupine razvrstane su u klasu E, kao i primjenom jednadžba MF2 i MF3. Primjenom jednadžbe PF svinjske su polovice ove skupine u prosjeku pripadale klasi U. Najmanje odstupanje od objektivno utvrđenog prosječnog prinosa mesa (TD) u polovicama 2.skupine polučila je jednadžba MF2 (0.38%), slijedi MF3 (0.40%), a najveće jednadžba PF (2.02%). Na osnovi prosječnih vrijednosti objektivno utvrđenog (TD) i procjenjenih prinosa mesa (MF2 i MF3) polovice su razvrstane u klasu U, a primjenom jednadžbe PF u klasu R. U polovicama 3.skupine svinja, najmanju razliku od objektivno utvrđenog prinosa mesa (TD) očitovala je procjena s pomoću jednadžbe PF (0.08%), a veća odstupanja utvrđena su primjenom jedanadžba MF2 i MF3 (1.67%, odnosno 1.70%). Prema prosječnom objektivno utvrđenom (TD) i prinosu mesa procjenjenom s pomoću jednadžbe PF polovice 3.skupine razvrstane su u klasu R, a s pomoću jednadžba MF2 i MF3 u klasu U. Najbolju procjenu prinosa mesa u polovicama svinja 4.skupine polučile su jednadžbe MF2 i MF3 s odstupanjima od 0.09% odnosno 0.10% u odnosu na objektivno utvrđeni prinos mesa(TD), a procjena jednadžbom PF je odstupala za 1.83%. Svinjske polovice 4.skupine prema prosječnom objektivno utvrđenom prinosu mesa nalaze se na granici klase U i R, dok su prema procjenjenom prinosu mesa (PF, MF2 i MF3) iste polovice razvrstane u klasu R.

svinja; genotip; prinos mesa; procjena

nije evidentirano

engleski

The influence of genetic basis on the estimation accuarcy of meat yield in pig halfs

nije evidentirano

pig; genotype; meat yield; estimation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

141-141-x.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma

Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josip

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma

predavanje

25.02.1997-28.02.1997

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

Šumarstvo