Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav mlijeka paških i istarskih ovaca (CROSBI ID 553692)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Dolenčić Špehar, Iva ; Antunac, Neven ; Barać, Zdravko Kemijski sastav mlijeka paških i istarskih ovaca // 44. Hrvatski i 4. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.). (ur.). Osijek, 2009. str. (215)-(216)

Podaci o odgovornosti

Dolenčić Špehar, Iva ; Antunac, Neven ; Barać, Zdravko

hrvatski

Kemijski sastav mlijeka paških i istarskih ovaca

Kemijski sastav mlijeka utječe na njegovu hranidbenu vrijednost, mogućnost prerade te fizikalno-kemijske i organoleptičke osobine proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine ovaca (paška i istarska) na promjene kemijskog sastava mlijeka, određivanjem udjela suhe tvari (ST), mliječne masti (M), proteina (P), laktoze (L) i suhe tvari bez masti (Sbm). U svakoj pojedinoj laktaciji (I.-IV.) odabrano je 10 ovaca, odnosno ukupno 40 ovaca od svake pasmine. Ovce (paška i istarska) su tijekom laktacije hranjene isključivo pašom dok su istarske ovce dobivale i sijeno lucerne. Tijekom 2007. godine, kontrole mliječnosti (5) provedene su svakih 30 dana za vrijeme muznog razdoblja, a prikupljeni uzorci mlijeka obiju pasmina ovaca potom su analizirani. Analize kemijskog sastava mlijeka provedene su metodom infracrvene spektrometrije prema HRN ISO 9622:2001. U mlijeku paških ovaca utvrđen je najviši udio laktoze (4, 86 %) i mliječne masti (8, 31 %) u 1. odnosno 2. kontroli, a proteina (6, 43 %), suhe tvari (19, 62 %) i suhe tvari bez masti (11, 85 %) u 5. kontroli. U mlijeku istarskih ovaca najviši udio laktoze (4, 71 %) utvrđen je u 1., mliječne masti (7, 91 %) u 4., a proteina (6, 48 %), suhe tvari (19, 20 %) i suhe tvari bez masti (11, 62 %) u 5. kontroli. Pasmina ovaca imala je značajan (P<0, 01) utjecaj na promjene kemijskog sastava mlijeka. Mlijeko paških ovaca sadržavalo je značajno više (P<0, 05 i P<0, 01) suhe tvari i mliječne masti u 1. i 2., a laktoze u 1., 2., 3., 4. i 5. kontroli u odnosu na mlijeko istarskih ovaca.

ovčje mlijeko; paška ovca; istarska ovca; kontrola mliječnosti; kemijski sastav mlijeka

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of milk made from Pag and Istrian sheep

nije evidentirano

sheep milk; Pag sheep; Istrian sheep; monitoring milk production; chemical composition of milk.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

(215)-(216).

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

44. Hrvatski i 4. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova

Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).

Osijek:

Podaci o skupu

44.hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2009-20.02.2009

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)