Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Glavni naglasci u teološkoj pokoncilskoj misli (CROSBI ID 154509)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Ančić, Nediljko A. Glavni naglasci u teološkoj pokoncilskoj misli // Bogoslovska smotra, 70 (2000), 3-4; 539-558

Podaci o odgovornosti

Ančić, Nediljko A.

hrvatski

Glavni naglasci u teološkoj pokoncilskoj misli

Pogledamo li put koji je prešla naša pokoncilska teološka misao, možemo u njezinu dosadašnjemu razvoju uočiti četiri različite etape. Tijekom održavanja Drugoga vatikanskog sabora i neposredno nakon njega naši su teolozi intenzivno zaokupljeni Koncilom: proučavaju i objašnjavaju njegove dokumente te potiču na primjenu koncilskih smjernica u Crkvi. To je razdoblje u kojemu teologija snažno sudjeluje u oživotvorenju Koncila. U drugoj fazi u središtu je nastojanje oko oblikovanja i stvaranja obnovljene pokoncilske teologije. Teolozi se sada u svojim disciplinama pojačano posvećuju razradi koncilskih ideja, primjeni novih metoda u teološkoj znanosti i oživotvorenju perspektiva kako ih je Koncil inspirirao i zacrtao. Posebno poglavlje u hrvatskoj teologiji jest njezino kritičko sučeljavanje s izazovom marksističkog ateizma. Teološka se misao u službi vjerničke zajednice morala desetljećima artikulirati kao odgovor na marksističku kritiku religije i Crkve. Slom komunističkog sustava označio je napokon novu prekretnicu i za teologiju, koja se prvi put našla u pluralističkomu društvenome ozračju, sa svim njegovim prednostima i iskušenjima. Teolozi se okreću problematici i izazovima koje im nameću nove okolnosti, a to su osobito pitanja socijalne pravde, pluralističkog društva, modeme kulture, odnosa kršćanstva i nekršćanskih religija nove evangelizacije.

Koncil; oživotvorenje Koncila; pokoncilska teologija; hrvatska teologija; marksizam; pluralističko društvo; teološka znanost.

nije evidentirano

engleski

Main Emphases in Theological Postcouncil Thought

nije evidentirano

Second Vatican Concil; postcouncil Theology; Croatian theology; marxisme; pluralism.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70 (3-4)

2000.

539-558

objavljeno

0352-3101

Povezanost rada

Teologija