Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Reakcije nekršćana na Deklaraciju Dominus Iesus (CROSBI ID 154491)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Ančić, Nediljko A. Reakcije nekršćana na Deklaraciju Dominus Iesus // Vrhbosnensia, 7 (2003), 1; 67-85

Podaci o odgovornosti

Ančić, Nediljko A.

hrvatski

Reakcije nekršćana na Deklaraciju Dominus Iesus

U pristupu zadanoj temi, koja se ne čini osobito atraktivnom, autor polazi od odjeka koje je Deklaracija Dominus Iesus izazvala u hrvatskoj crkveno-teološkoj javnosti. Potom nas upoznaje s reakcijama nekršćana na taj dokument Kongregacije za nauk vjere zaustavljajući se posebno na komentaru jednoga židovskog i jednog muslimanskog predstavnika. Pritom se pokazuje da teolozi drugih religijskih tradicija problematičnim doživljavaju ponajviše odsutnost konteksta u tekstu Deklaracije, nejasnoće u odnosu misijskog navještaja i međureligijskog dijaloga te nedostatak potrebne osjetljivosti na području odnosa prema drugim religijama. Medu nekršćanima ovaj crkveni dokument ipak nije izazvao veću pozornost što je jednim dijelom razumljivo iz nakane i naravi same Deklaracije. Ona je namijenjena prije svega katoličkim vjernicima, izlažući im već poznat nauk vjere i upozoravajući ih na pogrešna i jednostrana teološka shvaćanja glede nekih pitanja odnosa prema drugim religijama. U kontekstu sveprisutnog religijskog pluralizma pojavljuju se sumnje u apsolutni značaj i spasenjsku univerzalnost Isusa Krista i njegove Crkve. Ta kriva shvaćanja i nesigurnosti ovaj dokument želi jasno otkloniti. Istodobno on ostaje otvoren za iskreni međureligijski dijalog koji smatra jedinim putem u traženju istine, posvješćivanju zajedničke odgovornosti i solidarnosti da se očuva i izgrađuje čovječanstvo kao ljudska obitelji u miru i pravednosti.

medureligijski dijalog; univerzalnost Kristova spasenja; jedincatost Crkve; religijski pluralizam; pluralistička teologija; spasenjska sposobnost; posredovanje sapsenja.

nije evidentirano

engleski

Reactions of non-christians to the Declaration Dominus Iesus

nije evidentirano

inter-religious dialogue; universality of Christ's salvation; uniqueness of the Church; religious pluralism; pluralistic theology; saving sufficiency; mediation of salvation.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

7 (1)

2003.

67-85

objavljeno

1512-5513

Povezanost rada

Teologija